четвъртък, 19 април 2012 г.

Къс списък с проблеми за проекти в следващия програмен период




      В Силистра бе министър Томислав Дончев. 150 души от цялата област – власт, бизнес, НПО, граждани, участваха на среща с него, за да чуят повече за следващите години, в които ще се работи по проекти. Според него, все по-малко те ще са помощ и благотворителност, което означа, че има нужда от префокусиране на намеренията. Примерно, вместо да се раоти на принципа „имам 50 млн. лева как да ги изхарча”, трябва да се определят 4-5 проблема в „къс списък”, най-важните при това.
  „В България има нужда от въвеждане на система за обучение на държавната администрация”, заяви вчера пред журналисти в Силистра министър Томислав Дончев. Той бе в крайдунавския град да представи новия програмен период 2014-2020 г. Завършилите във ВУЗ специалности за управление не отивали да работят в администрацията, а работещите в министерствата се обучавали по взаимоучителната метода. Няма системи за кариерно развитие и за оценка на администрацията, подобна на атестацията на служителите. В момента правителството очертавало контурите за административната реформа за следващите 5 години. Силистренци научиха от министъра, че 5 ще са оперативните програми в следващия програмен период, а 2 сфери ще бъдат отделно – административната реформа, както образованието, науката и иновациите. 
       На около 20 милиарда лева със съфинансирането от българска страна ще разчитаме за следващия период. „Темата за грешките и злоупотребите при проектите не е актуална за България”, твърди министър Дончев. Имали сме изключително ефективен, даже жесток, контрол, откриващ грешките на ранен етап. Роден патент било публикуването в интернет на всички материали за проектите, което означавало, че те са под граждански контрол. ЕС щял да прави нашия патент задължителен за всички страни членки, ползвайки българския опит. Тази година ще бъде готов Законът за европейските фондове, за да влезе за обсъждане в парламента ни в началото на следващата година. Най-големият проблем на България било т.нар. регионално планиране в условията на силни държавна и местна власти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар