понеделник, 23 април 2012 г.

Канят отново общинари и бизнесмени от Силистра в националната медико-журналистическа проява на Фондация МОСТ


Актрисата Татяна Лолова е сред хората, които подкрепят форума в "Албена"

Центърът по Молекулна медицина към Медицински университет – София,  Националната генетична лаборатория и неправителствената организация „МОСТ” (Медии, Общество, Семейство, Традиции) организират в курорта АЛБЕНА на 18, 19 и 20 май 2012 г.  11–та традиционна среща, посветена на предизвикателствата на генните технологии, лечението на заболяванията и ролята на информацията за тях. По традиция в нея участват представители на общината (в лицето на най-висши представители на общинската администрация), бизнесредета (най-често представители на „Ротари клуб – Силистра” и на „Лайънс клуб - Силистра) и неправителствения сектор от община Силистра, вкл. и медиите. Този форум е под егидата на проф. д-р Иво КРЕМЕНСКИ от Национален консултант по медицинска генетика.
Поставената от Президента на САЩ Обама задача е изпълнена. За няколко часа могат да бъдат разчетени всичките 22 000 гени на конкретен човек на цена по-ниска от 1 000 долара. Очакванията са огромни. Всички са съгласни, че геномиката е бъдещето на медицината, но готови ли са хората да посрещнат неочакваните хиляди изненади от „геномното цунами”?
Готови ли са лекарите да се справят с огромния поток от нова информация? В началото на 2012 г. британските експерти към министерство на здравето дадоха отговор „Не сме готови”, „Намираме се в началото” и веднага стартираха мащабна Национална програма „Геномика и здравеопазване”. Първата и постоянна задача на програмата е непрекъснато информиране на обществеността, непрекъснато обучение на лекарите, създаване на нова, адекватна инфраструктура, осигуряваща достъп до новите изследвания за всеки нуждаещ се с надеждата, че ще се намери най-вярното лечение, че  пациентът ще получи най-доброто лекарство.     
И тази година най-известните и водещи журналисти и експерти, с доказан принос в науката,  представители на централната и местната власт ще се срещнат в приятната атмосфера на най-приятния курорт в България – Албена, за да обсъдят значението на информацията и начина, по който тя да бъде поднасяна на потребителя -  болния и неговите близки. Групата на специалистите е авторитетна - проф. Иво Кременски, национален консултант по генетика, проф. Вихра Миланова, национален консултат по психиатрия, проф. Ивайло Търнев, завеждащ Клиника по нервни болести в Александровска болница в София, проф. Радка Аргирова, проф. Силвия Чернинкова, проф. Върбан Ганев, носител на Наградата на Силистра през 2010 г., доцент Маргарит Пенев, завещдащ клиника в Стара Загора, доц. Гълъбова, декан в МФ, Стара Загора и др. светила на науката и медицината у нас. Наши гости са били внучката на писателя Фьодор Достоевски и потомка на ген. Гурко. В работата на форума участва и известната актриса Татяна Лолова, която дава своето артистично „рамо” на проявата. 
Темата – „Информацията за здравето – Прометей или Франкенщайн” предполага участниците да бъдат информирани: къде сме ние, кои са най-новите постижения на фармацевтичните производители, какви най-съвременни методи са апробирани или ще се наложат в диагностиката и лечението на редките генетични и социално значимите най-чести болести в България. Авторитетният здравен форум е бил подкрепян от община Силистра  - общината е била партньор в няколко поредни прояви. Надяваме се тази идея, преминала успешно през годините, да представлява интерес за Вас и отново да имаме подкрепата на общината, както и присъствие на представители на Силистра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар