вторник, 23 юли 2019 г.

Добруджански тур на силистренските туристи до Тутракан

Сн. Елена Василева, Фейсбук
Туристическо дружество „Дочо Михайлов“ Силистра проведе поредната си проява за това лято – след екскурзията до Констанца за 120 души от Североизточна България и съпътстващия я празник „Нашият Дунав“ в Силистра, после бе ред за участие в туристическото събитие на дружествата в Разград – поход в резервата „Воден“, а в средата на м. юли – едно дългоочаквано пътуване на близка дестинация – с. Шуменци – град Тутракан.

„Страхотно посрещане в село Шуменци ни устрои кметицата Калина Михайлова навръх Илинден, на който в местния храм „Св. Георги“ специалната служба на нас посвети и отец Михаил от Русенска епархия“, заяви председателят на дружеството Виолета Атанасова. Както е известно, дворът на храма е уникален, защото в него има аранжирани пана с изображения и информация от историята на България, както и кътове за отмора в народен стил.

По-късно туристите бяха на територията на Мемориал гробница 1916, която е до селото и е посветена на победата на Българската армия на Добруджанския фронт при превземането на Тутраканската крепост в Първата световна война. Всяка година в началото на м. септември тук се провежда възпоминание, в което участват близки на погребаните войници и офицери, вкл. и от съседна Румъния.

В град Тутракан силистренци имаха възможност да посетят единствения по рода си музея по поречието на р. Дунав, посветен на лодкостроенето и рибарството като поминък. Част от обиколката включи и ателието за изработка на лодка тутраканка – някога в града е имало 7 работилници, а днес е един единствен майсторът, спасяващ традицията.

Добруджанския тур завърши в хан „Дълбока“, където по естествен начин се съчетават природата и гурме дегустацията с вездесъщата патешка чорба по местна рецепта. За съжаление, община Тутракан и собственикът на обекта все още не е намерили проект или свои средства, за да финансират и почистят инфраструктурата, както и да бъдат възстановени изпочупените пейки, мостчета и други дървени съоръжения. Следващи прояви на ТД Силистра: 27 юли - поход д х. "Ален мак" с обяд; м. август - почистване на базата на с. Ветрен; 23 август - посрещане на ТИД в с. Ветрен; 6-9 септември - участие в проява на ТД Павликени и летуване край Балчик - Бялата лагуна“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар