сряда, 3 юли 2019 г.

Иванка Христова: „В дебрите на вселената - живот“



Иванка Христова "В дебрите на вселената - живот" - II (на български и на английски език) - сборник с миниатюри (представяне на 24 юли от 17 ч. в зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра). Преди години издаде книги с интервюта с известни личности от цялата страна, а на настоящата книга предшественик е друга също с миниатюри. Росен Лебедов е автор на рисунките към стилната книжка на авторката, родом от с. Айдемир.

Известната силистренска поетеса, писателка и общественичка Иванка Христова ще предложи на вниманието на силистренци новата си двуезична книга, наречена „В дебрите на вселената - живот“. Това е втората част на книгата й с миниатюри. Авторката: „Новото в книгата е, че е преведена и на английски език. Екземпляри ще бъдат изпратени и в европарламента в Брюксел, както и в Лондон, но основната причина, поради която е двуезична моите внуци, деца на племенника ми, чието семейство живее в столицата на Великобритания“. Типично в свой стил в тази втора част на книгата, Христова се гмурва в иначе известните неща от живота, които уж са познати, но винаги от тях може да бъде извлечена както поука, така и идея.

За тях тя споделя: „Това са познатите неща от живота, поради което всеки ще намери нещо за себе си. Всъщност става дума за четири цикъла – детство, вяра, любов, надежда, третият е съдба, а четвъртият са изстрадани хроники. Това са нещата от живота, които ни се случват от раждането до смъртта. По този повод – за мен всичко е предначертано, още преди да се родим, съдбата ни дава глътка въздух да си мислим, че нещата, които ни се случват са случайни, реално тя отдавна строго ги е подредила. Тази глътка, която съдбата ни дава, е за да понесем по-леко неслучайните случайности“, споделя Иванка Христова. За нея човек има да реши дилема – два избора – или да тръгне към светлата страна, където има оптимизъм, вяра, надежда, любов, или да иде при демоните, които ни дебнат от засада, там са и страховете.

„Аз, например, въпреки многото изпитания, многото загуби, ценни в живота ми, винаги гледам от светлата страна на живота, защото той е толкова труден Злободневието, безпаричието, всички проблеми достатъчно често ни съпътстват в живота и няма смисъл да се товарим излишно с негативни емоции, защото позитивната енергия, позитивните вибрации у човека отключват доброто. Всечи човек има в себе си и от тъмната, и от светлата страна на живота, зависи коя ще отключи и в кой момент. Ако срещна поне пет човека, които искат да направят добро, след като са прочели книгата ми, значи аз съм си свършила работата“, казва още Христова.

И по-нататък: „След загубата на племенницата ми Кристина си помислих, че никога вече няма да пропиша, но година след смъртта й се родиха миниатюрите. Хубаво е човек да преминава от един жанр в друг, позната съм на читателите повече с интервюта, с очерци, но това се превръща в рутина, градът ни е малък и все по-малко са стойностните хора. Човек трябва да опитва възможностите си, защото в тях някъде е скрито предизвикателството“. На практика своеобразен автобиографичен роман е започнала авторката на „В дебрите на вселената – живот“.


Общинско кабелно радио Силистра


Няма коментари:

Публикуване на коментар