сряда, 10 юли 2019 г.

Танцова проява превърна Силистра във фестивален град

24-и международен детски танцов фестивал в Силистра с участието на 13 състава от 5 страни - Русия (град Ржев .- побратим на Силистра, хореографски колектив "Юни" при ДШИ №2), Грузия (от уникалното селище Уреки, на 50 км от Батуми край Черно море с лечебен пясък с магнетични средства), Унгария (град Рацкеве край р. Дунав, като в областта живеят унгарци, хървати, сърби и германци), Словакия (град Снина, намиращ се в източната част на страната, автентични танци, гостували са в различни страни, вкл. Индия) и България (представители на Силистра - фолклорните състави при силистренските НЧ "Доростол", НЧ "Дръстър" и НЧ "Св. св. Кирил и Методий", както и ансамбъл "Добруджа" при община Силистра; балетите "Б2" и "Лиденс"; съставът за хип хоп "Ел форс", КСТ "Елеганс" и др.). Фестивалът е под патронажа на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.
На 25-ата година от своето създаване фестивалът с послание "Утрешният мир започва с днешното приятелство" е вече част от международната организация за фестивали ЦИОФФ. Създатели: Агрипина Войнова - преди четвърт век председател на неправителствена организация, обединяваща детски танцови състави; Снежана Бояджиева - началник на отдел "Култура" при община Силистра с тогавашен кмет инж. Стоян Плугаров; Виолета Балева (след 1995 г. началник на отдела за култура) и Йордан Филипов (хореограф, ръководител на ДФА "Добруджанче") - Център за художествена самодейност.
Президентът д-р Жельо Желев е пръв патрон на фестивала, участвал в откриването на едно от първите му издания, предавано пряко по Ефир 2 на БНТ. Настоящият член на СЕМ Иво Атанасов - в миналото председател на Парламентарна комисия по култура в НС, също е посещавал Силистра в първия ден на фестивала, за да даде авторитетно неговото начало.
Дългогодишният кмет на общината инж. Иво Андонов в продължение на повече от десетилетие е бил патрон на проявата, която е между първите по рода си в страната с изричното изискване да не е само с фолклорно, а да има и разнообразно танцово съдържание. Вкл. с участието на всички по-големи танцови формации от града домакин.
През годините за реализацията на фестивала заслуга имаха Мариана Павлова - началник на направление в общинската администрация, зам.-кметове в ресора - Филиз Хюсменова, Лейла Слатинска, Светлана Великова, Цветана Игнатова (в момента директор на дирекция "Хуманитарни дейности"), Нели Стоилова, а през последните години - Денка Михайлова.
Своя дан имат журналистите, за които в продължение на две и половина десетилетия това е един от любимите фестивали (основа на определението "Силистра - фестивален град"), както и водещите, сред които и моя милост. Пиарите на общината - също, за да трансформират до обществото предварителна и събитийна информация за изявите на състави от над 30 страни.
Вкл. от атрактивни страни като Нигерия, Тайван, Израел и др., но почти винаги - и заслужено - за състави от Грузия и съседни балкански държави, чийто фолклор и танцово майсторство са завидни образци със световни измерения.
В минали години фестивалът е бил в рейд със свои събратя от град Нови сад в област Войводина, Република Сърбия, както и с град Кълъраш в Република Румъния. Били са и издания, когато са гостували специално състави от градове, побратими на Силистра, както и от българската диаспора в Бесарабия в републиките Молдова и Украйна.
Създавана е и традиция гостуващите състави да изнасят концерти в близки до Силистра населени места и в крайградски квартали, както и в други общини. По организационни причини и финансови съображения това не се наложи като практика, но никога не е късно да бъде възстановена. Фестивалът има и своите уникални съпътстващи прояви - празник на басейна с избор на мис и мистър фестивал, ателие по танци в Дунавски парк Силистра, фестивален клуб, среща с ръководители на състави с ръководството на общината и др. 

Откритият плувен басейн на хотелски комплекс "Дръстър" стана сцена на традиционно съпътстващата проява "Мис и Мистър фестивал". Много усмивки, добро настроение, красиви послания, неповторими танци изпълниха импровизираната сцена на конкурса. Първо място и Мис фестивал спечели представителката на Грузия, а Мистър фестивал стана участник от Унгария. Техни подгласници са деца от "Б2 балет", Словакия, "Лиденс" и ансамбъл "Ритъм".

Няма коментари:

Публикуване на коментар