вторник, 23 юли 2019 г.

Поколенията напред трябва да имат нагласа за дребен и среден бизнес в името на трудова реализация и доходи


В Силистра с домакинството на Ротари клуб Силистра с президент Димитър Димитров бе проведен заключителен форум по международния проект „Иновативни професионални обучения по предприемачество – INNOVENTER” (България, Албания, Гърция, Кипър и Македония). Част от него бяха две от силистренските професионални гимназии – ПЗГ „Добруджа“ и ПГСУАУ „Атанас Буров“, както и представители на неправителствени организации. Обобщителните презентации за близо двегодишната работа бяха дело на доц. д-р Даниел Павлов и доц. Емил Коцев от Русенски университет „Ангел Кънчев“ (паст дистрикт гуверньор на Ротари България - дистрикт 2482), които преподават и във Филиал Силистра.

„Терминът социално предприемачество, ярък пример за който са и 89 ротариански клуба в България – два от тях в Крайдунавска Добруджа – в Силистра и в Тутракан, вече е познат и на подрастващите в града, благодарение на няколко обучения, направени с 59 от тях от общо 183-ма души от 16 училища в 5 града от Североизточна България – Русе, Силистра, Разград, Бяла и Лозница“, заяви г-н Коцев. Със силистренско съдействие в румънския град Остров е проведено и международно сътрудничество, където също е проверен принципът за работа в екип.

В проведените събития неведнъж е повдигана темата за индустриализации 3.0 (навлизане на роботите) и 4.0 (използване на изкуствен интелект), което ще бъде причина до 2050 г. в световен мащаб да бъдат „загубени“ над 1 милиард работни места. Оттам и необходимостта у поколенията напред да бъде формирана нагласа да бъдат част от дребен и среден бизнес, за да имат трудова реализация и доходи.

„Човек значи нещо“ е една от тезите, защитавани пред ученици, учители и бизнесмени, участници в дейностите по проекта с идеята до повече хора да стигне убеждението от необходимостта от обучение, за да бъде подготвен гръбнакът на обществото. Защото в условията на превъзходство на интереси от страна на мултинационалните корпорации все по-актуални стават въпроси, като „Кой има нужда от теб? Защо да споделям собственост? Как се прави баланс с настъпващата роботизация и навлизането на изкуствения интелект?“. На тях на този етап отговори нямат дори в университетите „Харвард“ и в „Кембридж“.

В изминалото време след старта на проекта бъдещите земеделци и управленци от двете силистренски училища са участвали в т.нар. тренинги и на екипен принцип са творили заедно проекти по свои идеи с помощта на своите ментори от РУ и на своите учители. Пред разнолика аудитория 9 от тях са представени в практически вид.

Част от проекта са били и няколко инициативи – в едната от тях – „Из опита на един предприемач“ е участвала и силистренката Красимира Георгиева от Център за социална рехабилитация и интеграция. Както каза г-н Коцев, „Тя, незрящата, е жив пример защо не трябва да вървим на война с изкуствения интелект, защото ползва компютърни програми, позволяващи й да си върши работата“.

По същия повод подобно доказателство са заявили русенец – бивш световен шампион по бойни изкуства – в момента със сериозни здравословни проблеми, но с изява в сферата на социалното предприемачество; както и негова съгражданка – „модна икона“, успяла да създаде надеждна работна среда.

„В момента представители на 12 учебни заведения от 6 държави правим международно проучване относно семейния бизнес и междупоколенческите отношения в него, защото предварителната информация е, че в рамките на един век от 100 семейни фирми оцеляват две, тъй като следващите поколения не желаят да се ангажират с дейностите на предците си – търсят се идеи как вм. 2 те да станат 8, примерно“, каза доц. Павлов.

През м. ноември т.г. в Силистра предстои областната проявата „иновационен лагер“, която ще е в два дни и ще включва своеобразни обучителни работилници с бизнес съдържание, съобщи на финала на срещата д-р инж. Диана Бебенова от СНЦ „Паралел“ Силистра. За участие в него са поканени и представители на Ротари клуб Силистра, в който прави впечатление наличие на младо ядро от специалисти в различни сфери.  Поне петима от тях са учили в чужбина, но са се върнали в родния град, за да продължат най-често бизнеса на родителите си, създаден в края на 80-те и през 90-те години на миналия век. Подобни форуми провежда от 10 години и ПГСУАУ „Атанас Буров“, стана ясно в проведената дискусия.

В подготовка е Меморандум за последващи действия, за да бъде подписан в началото на следващата учебна година с училища от Добруджа и Лудогорието. Така ще продължи съвместната дейност с най-големия университет в Северна България по темата за социалното предприемачество. Не е изключено и продължение на проекта „Иновативни професионални обучения по предприемачество – INNOVENTER”, чиито резултати са надминали планираните очаквания.





Няма коментари:

Публикуване на коментар