сряда, 16 май 2018 г.

Поетичен прощъпулник на абитуриентка вокалистка и барабанистка от Силистра



Месец май е. В Силистра ухае на рози и на жасмин, а посред бял ден автомобили кръстосват със зрелостници, отброяващи със свирки и скандирания от 1 до 12 последните си учебни дни. 

Време е за прощаване с детството и безгрижието. Настъпил е час и за подаръци, някои от които близките ще изплащат с години.

Макар че се случват и други, извънредни чудеса…в абитуриентското време: зрелостничката от силистренската Езикова гимназия Ева Илиева – позната повече като вокална изпълнителка и водеща от Център за музика и изкуства „Мегатон” на родителите си Миглена и Илия Илиева, както и като барабанистка в рок групи, се представи пред публиката в дневния бар „Дунав” на к-с „Дръстър” с…първата си стихосбирка, наречена „Цветове на душата”. И илюстрирана по интересен начин с рисунки на осмокласници в Езиковата.

При това чрез уникална семейна вечеринка, включително с участието на сестра й Рая – също вокалистка в семейната творческа фирма, за да се получи многоцветен спектакъл за пред отбрано общество – все близки съученици, приятели, преподаватели, съмишленици и партньори на сцената.  

Още в първите си думи Ева споменава, че първите й творчески изблици са приказки, писани като десетгодишна. После…се преминава по-нагоре, вкл. и се стига до многобройни сценарии за тържества и концерти – сред тях и поредицата „Пеещи фонтани”, за да се случи и поетичната изява, одобрена от вуйчото – известният силистренски поет и журналист Симеон Манолов, член на СБП, а в продължение и на години и на СБЖ. 

От профила на Цветана Игнатова във Фейсбук научаваме: „Интересни впечатления споделиха учителите на младата поетеса - Ваня Янкова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”; Ванушка Димитрова, Ренета Лазарова и Магдалена Атанасова от Езикова гимназия „Пейо Яворов” - училище на ЮНЕСКО, които отправиха своите послания към Ева Илиева за нейния успех”.

Ваня Игнатова – доскорошен учител по БЕЛ в Езиковата и настоящ старши експерт в РУО на МОН Силистра, и Ростислав Павлов - секретар на Община Силистра, но и дългогодишен председател на Училищното настоятелство в ЕГ също поздравиха младата авторка, която неведнъж сподели свои съкровени мисли и тайни помисли.

На протежението на творческата вечер научихме, че пръв вокален педагаг на Ева е Румяна Вълчанова (Тихова) – впрочем учител и на майката Миглена Илиева, отворила пътя чрез Вокална група "Бяло, зелено, червено" и на други силистренци като Юзай Незир (в момента лекар), Тодор Димитров (доскоро директор на Музикалния театър в София), поп певеца Йордан Марков – вече възпитаник на Националната музикална академия в София, и др.

Специално внимание бе отделено на пътуването на Ева Илиева до Русия – на 4 000 км от Москва – в Ханти Мансийск - център на едноименния автономен окръг, където, придружена от Лазарова, тя представи миналата година гимназията, града и страната на световен младежки форум на училищата на ЮНЕСКО. И сигурно не е случайно, че Ева очаква да научи в най-скоро време в кой от посочените от нея пет университета в Руската федерация ще бъде приета в държавна поръчка от квотата за 300 студенти от България.

За да продължи своя полет – със сигурност освен в сферата на науките – примерно културологичните и езиковите, но и в арт средите. Защото, когато в сърцето трепти творческо неспокойствие, то винаги оттам ще излети гълъбът на красивия словесен изказ или славеят на певческото предизвикателство към изящната музикална фраза.

А кой знае – може умозримата сова да продължи да извива палката на барабана, за да бъде онзи незаменим инструмент, изразяващ по най-категоричен и разбираем начин чувства, емоции и послания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар