вторник, 29 май 2018 г.

Холандци ще пеят български песни пред силистренска публика



На 5-ти юни /вторник/ 2018 г. от 18 часа талантите от "Чубрица" ще гостуват в Силистра, по покана на д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра. Концертът ще бъде в зала 13 на Художествена галерия – Силистра. Може би мнозина са чували и виждали този прекрасен ансамбъл, с име на подправка и членове от холандски произход, на които не може да се отрече майсторството при изпълнение на български народни песни.„Смесеният хор „Чубрица” е комплектован от холандски граждани преди повече от 20 години. 

В репертоара му изцяло преобладават песни, създадени от български композитори и изпълнявани на български език. Инициатори за неговото създаване са известната народна певица Галина Дурмушлийска и инженерът Якоб ван Белен”, разказва Петър Крумов – композитор и изследовател на добруджанския фолклор. Съставът работи в Амстердам и изпълнява български фолклор.

Запленени от магията на българската песен, в него участват 25 изпълнители. Репертоарът им представлява един своеобразен нов прочит на българската песен. Хор “Чубрица” подготвя програмата “Години, години!” (по заглавието на едноименната добруджанска песен) и я представя като спектакъл. Песните от програмата проследяват българските празници и обичаи през четирите годишни времена.

За осъществяване на проекта неговите ръководители са получили и съдействието на българското посолство в Хага. Характерното и оригинално българско име идва и като PR идея – вместо билетчета на входа – при концертите си ти дават от хубавата ароматна подправка (особено дефицитна извън България). Всички от групата пeят с невероятен патос български народни песни и изнасят спектакли в Холандия и при гостуванията си у нас.

Ансамбъл "Чубрица" става особено популярен у нас със серията си концерти в Амстердам и други холандски градове в подкрепа на нашите медицински сестри в Либия. Няколко пъти хор „Чубрица” е посещавал България – два пъти е участвал в ежегодните прегледи „Нова българска музика”, организирани от Съюза на българските композитори, в Международния фолклорен фестивал в Бургас, изнесъл е няколко самостоятелни концерти.

В началото на месец юни „Чубрица” отново ще пее в България – с участие в Международния хоров конкурс в град Балчик, в Добрич и в нашия град Силистра – привлекателен с дългогодишните си музикални традиции. 

На 23 април 2018 г. ръководители на хор „Чубрица” Том Койман и Доминик, заедно с композитора Петър Крумов, посетиха Силистра, във връзка с подготовката на концерта на 5 юни 2018. Те разгледаха Художествена галерия – Силистра. Впечатлени от експозицията, написаха своите впечатления в Почетната книга на културния институт.

На 5 юни от 18 часа е концертът в зала 13 на Художествена галерия – Силистра. Преди концерта хористите от „Чубрица” ще се запознаят с културното наследство на Силистра. Ще разгледат Дунавския парк, ще посетят експозицията на Археологическия музей и Художествена галерия – Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар