петък, 11 май 2018 г.

Масово добруджанско участие в проявата „Розите на България” с хоро на мегдана

Село Зафирово - НЧ "Христо Ботев"


Под мотото „Розите на България хиляди наши сънародници в над 25 държави по света днес - навръх 11 май -  ден на светите братя Кирил и Методий, играят българско хоро, за да отбележат църковния им празник. 

В инициативата на Министерство на образованието, чиято цел е да привлече вниманието към българските азбука, език, култура и традиции, ще се включат 941 училища, детски градини и читалища от всички области в България и над 120 български неделни училища по света

В Казахстан и Япония, където няма български неделни училища в инициативата ще участват българските общности. По организационни причини в чужбина някои от проявите ще са утре - събота - в Париж, в Кипър и в др. страни.

В детските градини в община Тутракан, както и в общо 31 училища в общините от област Силистра инициативата бе подкрепена с участие, съобщиха от РУО на МОН. Едно от тях бе ОУ „Отец Паисий” в село Добротица, община Ситово (на горните две снимки), в което има и друга уникална традиция - всяка година над 100 ученици участват в специални театрални представления.



Над 150 деца и техните учители от Тутракан играха хоро пред сградата на Общинска администрация. Децата бяха приветствани от кмета на Община Тутракан, д-р Димитър Стефанов. Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни осигури за всички тениски с фолклорни мотиви. Празникът продължи с театралната постановка „Приказка за доброто…”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар