петък, 10 юни 2016 г.

„Кметълски истории” – началото е в Черноморска, продължението – в Крайдунавска Добруджа






Под крилото на силистренския „Ривър сайд” премина представянето на книгата „Кметълски истории” на Цонко Цонев, превърнал за 12 години малкия морски град Каварна в рок столица на Европа. И по волята на съдбата – след трите си кметски мандата, изпълнени и с много рок метъл, тръгнал да покорява с него и други градове – големи като Пловдив, известни със старините си като Велико Търново, и крайречни като Тутракан и Силистра, където е царството на дунавските залези. Но кой е казал, че джулаят е уникален само при изгрев слънце? Както се казва – 30 години морнинг стигат, време е за ивнинг. Защото празника го правят хората – гост изпълнителите и публиката.

Две китари – бивша собственост на известни рок легенди (Глен Хюс и Меноар"), сега – на самия Цонев, част от музей с общо 17 рок предмета, вкл. плочи с автографи, барабанистки палки и др., правиха компания на желаещите да научат повече за кметълските истории, чието начало е в Карвуна, но следващите ще се случат в не толкова равнинна Добруджа. Целият набор ще бъде показан в Тутракан само след 20 дни. 

Още на 30 юни, когато е рок фестът в Тутракан, за който вече са поканени „стабилни групи” и рок звезди, както личи от афиша. По-нататък „нещо хубаво” в този смисъл може да очакваме и за празника на Силистра на 14 септември, както намекна Цонко Цонев по адрес на кмета на общината д-р Юлиян Найденов, подарил на госта картина на художника Петър Чаушев, изобразяваща вечния Дунав.

Юристът Румен Атанасов и радиожурналистката Галина Георгиева зададоха първите въпроси към автора на кметълските истории, от отговорите на когото станаха известни няколко интересни факта. Например, че прословутото му служебно  „Пежо”, извозило десетки световно известни певци и музиканти, и изпъстрено с техни автографи, както и на актьори, режисьори и спортисти – наши и чужди, сега „щастливо ръждясва” на паркинг в Каварна. А е безценно богатство, което, ако се продаде, ще оправи бюджета на всяка закъсала във финансово отношение община.

В представянето на „Кметълски истории” участва и шоуменът Владислав Карамфилов – Въргала, чиито първи седем години са минали в Силистра. И, както той се изрази, не бях идвал 20 години, а сега за 20 дни съм за втори път тук (наскоро гостува с пиеса, реализирана на наша сцена с подкрепата на общината). От кратката му изява пред аудиторията стана ясно, че заедно с друг силистренец са замислили „големи изпълнения”, в сферата на рок музиката вероятно, с обещанието да бъде „много положително”.

„В музиката няма „Ялта” – споразумение”, т.е. разделение на някакъв принцип, дори идеологически, бе веруюто, споделено от Цонко Цонев, който изрази съжаление, че рок историята в Каварна е приключила при новото ръководство на общината. Но…, за сметка на това, той тръгва при рокаджиите в цялата страна. Споменавайки Шкорпиловци, Пловдив, Велико Търново, Тутракан, Силистра…

В характерния си закачливо-хумористичен стил поетът Любен Дашев приключи литератаруно-музикалната вечер с автограф-посвещение в книгата си „Светлосенки”, която той подари на госта, заявявайки: „Цонко, да посрещнеш изгрев светъл, осенен от хеви метъл; да се чувстваш като в рая със балада на „Юрая”. Ти Каварна поразглези я – беше кметство с рок поезия, а при даскалката – проза, даскаллък е диагноза. Бе до вчера пръв мечтател, днеска вече и писател – там из оня залив „Болата”, нарисувай с думи Голата; за каварненските миди всеки тук ще Ви завиди. Ти съдбата преповтори я с тая кметълска история”.  

Млади музиканти рокаджии от Силистра припомниха на участниците във вечерта защо повече от 60 години на сцената се късат жици, удря „ток”, лее се пот и се сипят трели, които стигат до сърцата на меломаните от вече няколко поколения.

Представянето на книгата на адвоката, екскмета, но и настоящ общински съветник в Каварна, бе уважено от домакините от „Централ парк”, които наскоро с мило тържество отбелязаха първите си седем години; областния управител Стоян Бонев; окръжния прокурор Теодор Желев; кметовете на Тутракан и на Алфатар - съответно д-р Димитър Стефанов и Янка Господинова; бизнесмена и областен координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров, и др. 

В интервю на Цонко Цонев за в. Силистренски бряг научаваме още интересна подробност във връзка с рок инициативите: в момента в България се създава т.нар. Карта на рока, с идеята да обхване колкото може повече градове в страната, и която ще включва Силистра и Тутракан. 


На снимката Албена е крайната вляво
Силистренска връзка” имаше при представянето на книгата на Цонко Цонев и в София, за което съобщи нашата съгражданка Албена Арсова: На представянето на книгата в София в бар Rock It, аз (пианистка на D.VINE) и Ирина (вокалистка на D.VINE), взехме участие в програмата като бек вокалистки на група Конкурент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар