понеделник, 13 юни 2016 г.

Норвегия забрани сеч на дървета и ограничава колите на газСнимка: БГНЕС
Норвегия е първата страна в света, която забрани сечта на дървета, съобщава Си Ен Ен. На 26 май парламентът на Норвегия обеща да осигури снабдяването на нужните дървесни материали за страната без това да е свързано със сеч на дървета.
Норвегия, Германия и Обединеното кралство подписаха обща декларация на срещата за климата на ООН през 2014, обещавайки, че ще "насърчават правителствата да осигуряват нужните материали за страната без те да са свързани със сечене на дървета, чрез държавни регулации върху сурови материали като палмово масло, соя, говеждо месо и дървесина".

Производството на изброените продукти е считано за най-големия причинител на обезлесяване след земеделието. "Това е важна победа в борбата за опазване на тропичните гори. През последните годни редица компании обещаха да спрат доставянето и придобиването на продукти, свързани с обезлесяването на тропичните гори", съобщи Нилс Хърман Ранум от Норвежката фондация за тропичните гори.
С този темп на обезлесяване тропичните гори могат да изчезнат до 100 години, твърди Нешънъл Джиографик.

Норвегия е загрижена за опазването на околната среда и го е доказвала не веднъж. През 2008 страната даде 1 милиард долара на Бразилия, за да се бори срещу обезлесяването на Амазонка. Също така Норвегия е в процес на ограничаване на продажбите на коли, движещи се на газ, до 2025 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар