вторник, 21 юни 2016 г.

В Сокол доброволци почистиха и варосаха вековни чешми


Назаем от профила във Фейсбук на Дончо Дончев от село Сокол, община Главиница: "Все още между нас живеят жители, които неведнъж (бел. ред. - в миналото - до преди четвърт век) са награждавани като стопани с добра хигиена в своите дворове и домове. Те получаваха грамоти и табелка с надпис – „Образцов и хигиеничен дом”, която окачваха на входната си врата, а по улиците и стените на къщите висяха табели с надписи: „Чистата е здраве”, „Чистотата е мерило за културата на човека” и др. 

Вече четвърта година под мототото „ДА ИЗЧИСТИМ СЕЛОТО СИ ЗА ЕДИН ДЕН И ДА ГО ПАЗИМ ЧИСТО 365 ДНИ” служители от кметството и читалището в село Сокол, заедно с добросъвестни и обичащи селото си доброволци се включиха в тази инициатива, ръководена кметицата Иванка Дончева.


Както винаги в тази благородна иниацитива отново не се включиха гражданите с най-големи претенции, така наречените хора от „хайлайфа”, местни политици и хора от „голямото добрутро” - навили на всичките си масрафи. Това са онези хора, които с часове могат да ти говорят за морал и съвест, за грешките и кусурите на другите, и как някой им е виновен за това, че те и техните семейства не са обгрижени достатъчно от институциите в държавата.


Главни задачи на участниците в почистването беше сметището на селото и основно двете чешми - безценното живо и нестареещо богатство, което природата е сътворила, а нашите предци са завещали на поколенията след тях. Ние, жителите на селото, наричаме тези чешми „малката чешма” и „голямата чешма”. По-старата от двете е голямата, която е над 150 години, а малката чешма е на 76 години. И двете чешми бяха изчистени старателно и бяха освежени с вар. Голямата чешма има приспособления, които служат за пране на огромни домашни платове. Често заради тези прекрасни приспособления за пране, чистота и силна вода тя е предпочитана и посещавана от жители на съседните ни села. 

Почистването продължи през целият ден. След обяд цялата група работи на сметището, като извърши почистване на боклуци изхвърлени от недобросъвестни граждани извън неговите граници. Всички присъстващи бяха ентусиазирани и с голямо усърдие и отговорност изпълниха набелязаните задачи през този ден. Мероприятието приключи с почерпка за всички участници. Кметът на селото благодари на всички съвестни жители от селото, които се включиха в благородното мероприятие, като едновременно отправя апел и към всички жители и гости да полагат повече грижи за хигиената в района на селото. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар