сряда, 1 юни 2016 г.

Силистренският хоров гранд „Седянка“ с благотворителен концерт

                                     
В духа на своите традиции от преди век силистренският Смесен хор „Седянка“ при Народно читалище „Доростол“ Силистра се пуска за пръв път от много години насам в съвременната авантюра, наречена „благотворителен концерт“. Той е насрочен срещу входен билет от 3 лева за 7 юни от 18 ч. в салона на община Силистра.

От богатата програма в репертоарната палитра на хора – близо 500 произведения, събирани в продължение на десетилетия при близо 25 диригенти, в необикновената музикална проява диригентът Лидия Кулева е включила познати песни от българската народна класика, от бисери на църковна музика – български, славянски и чужди, както и други известни творби, вкл. от опери.

Снимка от доброто старо време:
част от тогавашните доайени
на Смесен хор 
Седянка
През последните месеци хорът има една международна изява – в град Чернавода, Румъния, една национална – Старопланински събор „Балканфолк“ – Велико Търново, няколко общински, вкл. на 24 май. В ход е и подготовката за участие в ХІII Международен хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров“ (23-26 юни 2016 г.), провеждан в КК „Албена“ под патронажа на кмета на община Добрич, с организатори: Международна фестивална програма Приятели на България (България) и „Фестивална програма на детското творчество“ (Русия).

Участващите хорове, които заплащат и такси за всеки свой участник, се представят с програма по избор – предкласическа, класическа, фолклорна, църковна, популярна и съвременна музика. Фестивалът има конкурсен характер. Професионалното жури присъжда „Диплома“, „Диплома на лауреат I, II, III степен“, „Grand prix“, както и специални дипломи по решение на журито, член на което е всеки от диригентите на участващите хорове.

Наесен Смесен хор „Седянка“, подпомогнат от НЧ „Доростол“, от община Силистра и спомоществователи, има желание да бъде проведено хорово събитие по повод 116 години от първия събор на хоровете от крайдунавските градове, чийто домакин е бил град Силистра. Както е известно, след него са били факт общо  11 негови издания, последният от които е в края на първото десетилетие на новия век. Според справката: близо 160 хорови формации от Румъния, Италия, Съветския съюз, Полша, Унгария, Чехословакия, Сърбия, Австрия, Германия и от всички български дунавски градове са били гости на Силистра по повод тези традиционни хорови събития.

Няма коментари:

Публикуване на коментар