четвъртък, 9 юни 2016 г.

Телевизия „Вижън“ Япония с уникални кадри от резервата „Сребърна“

http://bgnovinite.eu/

Екип на националната телевизия „ТБС Вижън“ – Токио (Япония) e заснел уникални кадри на територията на Поддържан резерват „Сребърна“, съобщиха вчера от РИОСВ Русе. В рамките на 10 дни от престоя японците са обходили и заснели с висококачествена апаратура колонията на къдроглавия пеликан и местообитанията на защитените видове птици.
За първи път в „Сребърна” са били осъществени подводни снимки на кореновата система на плаващите тръстикови острови и удавената върбова гора. Особен интерес за екипа на японската телевизия са предизвикали местообитанията на редките защитените растения блестяща млечка и блатно кокиче. Заснети са уникални кадри на улавяне на жертви и процеса на хранене при хищното растение обикновена мехурка.
Консултант на телевизионния екип е представител на Института за биоразнообразие и екосистемни услуги към БАН. Той е отчел много добро състояние на популациите на защитените растения, които в Плана за управление на резервата са посочени с ограничено разпространение. ТBS Vision Inc., която е дъщерна на водещата TBS (Tokio Broadcasting System Television Inc.) заснема документални филми на обекти на Световното наследство, под закрилата на ЮНЕСКО, част от които е и Биосферен резерват „Сребърна“. Очаква се документалният филм да бъде излъчен в Япония в средата на август, след което ще бъде предоставен на РИОСВ Русе за некомерсиални цели и работа с деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар