четвъртък, 9 юни 2016 г.

Смесен хор "Седянка" Силистра проведе успешен благотворителен концерт

Силистра и Крайдунавска Добруджа са сред районите в България, където музиката и песента са част от културната традиция на добруджанци. Една от най-емблематичните представителни формации в трети век подред е Смесен хор „Седянка“, представящ Народно читалище „Доростол 1870“. В своята повече от вековна история хорът  имал 25 диригенти. От 2015 г. диригент на хора е Лидия Кулева.

За пръв път от много години Смесен хор „Седянка“ проведе свой самостоятелен концерт, при това с благотворителен характер, а на всичко отгоре завършил и по уникален начин – с томбола, изразила благодарност към над 250 души, останали докрай, за да чуят 13-те песни, подбрани за концерта в салона на община Силистра, предоставила го любезно за хоровата проява. С едно от изпълненията бе почетена паметта на няколко диригенти и приятели на хора, допринесли за неговото развитие през последните близо 50 години: Чавдар Николов, Петър Карагеоргиев, Васил Арнаудов, Христо Стоев, Веселин Колев и др.

Подбран бе следният репертоар, разделен на четири части, между които имаше изпълнения на пиано от възпитаници на Лидия Кулева и Грета Дачева (Клуб „Амадеус“): Павел Колев, Ния Атанасова и Лора Любенова. В първата част бяха представени творбите: Тебе поем от Добри Христов, Алилуя (Знаменски разпевот Дм. Соловев и Псалм 101 от Архангелски. Във втората: AveMaria от Якоб Аркаделт, Ave verum corpus от Моцарт и Хор на пленените евреи  (оп. „Набуко“) от Верди. 

В третата част бяха песни от фолклорната ни съкровищница“ Стара си майка ни ложе (народна песен от Родопите), Ръченица (Мари, моме) от Добри Христов, Каква мома видях мамо от Ем. Манолов, и Слана падна, Гане (народна песен от Родопите). Четвърта част: Перунико (П. Хаджиев), Ле-ле, моме (Добри Христов)и за финал – химнът „О, Добруджански край“. 

Със събраните средства – от продадени покани и от дарения в специалната урна, хористите смятат да покрият таксите, задължителни за плащане в предстоящия Международен хоров конкурс „Захари Медникаров“ в град Добрич (24-26 юни 2016 г.). Своята съпричастност изразиха, вкл. чрез откупки на билети, цветя и материални награди Общински съвет Силистра, Областен управител, местната организация на социалистите, Дамски клуб „Осезание“, а различни организации, посещавайки групово концерта, проявиха и така необходимото за случая колективистично чувство.

Както е известно, началото на хоровото пеене в Силистра е през 1890 г., когато чехът Карел Махан, възпитаник на консерваторията в Прага, става учител в Педагогическо училище – Силистра, и поема ръководството на местния черковен хор. Оттогава и особено след създаването на Музикално дружество „Седянка“ през 1908 г., хористите в Силистра поддържат разнообразен репертоар – общо над 500 произведения от 250 автори). Хорът е в основата на организираните от 1910 г. до днес 11 фестивали на хоровете от крайдунавските градове/страни, последният от които е през 2008 г., а за наесен хорът, читалището и общината е възможно да организират поредния 12-и фестивал, стига да се намери организационен кураж и финансова възможност.

През 2010 г. бе проведен юбилейният концерт „100 години събор на хоровете от крайдунавските градове“, когато по традиция бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на песента в Дунавския парк, единствен по рода си в България, пред който звуча за пореден път създаденият от Петър Бояджиев марш по текст на В. Н. Тумпаров, в който се казва: „…докле сърца туптят в гърдите, „Седянка“ наша вечно да живей“. Преди две години бе проведен празникът „120 години хорово пеене и хор „Седянка“ – Силистра“, с който бе отдадена почит към стотиците хористи, творили историята на хора, а през 1994 г. бе чествана 100-годишнината на хоровото изкуство в Силистра.

През 1896 г. е първата концертна обиколка на хора – в Дулово, Добрич, Тервел и Балчик. Тя е имала благотворителен характери в полза на пострадалото от наводнение население от Силистренския край. Запазена и покана от 1987 г. за благотворителен концерт в полза на фондация, бореща се срещу СПИН.

След 1970 г. зачестяват турнетата на хора в чужбина: СССР (Русия, Украйна), Гърция, Финландия, Италия, Австрия, Румъния и др. Все повече стават и наградите: две първи и една втора награди през 1991 г. от международен конкурс в Германия.  Първа награда за „Смесен хор“, втора награда за „Дамски хор“ и награда в раздел „Диригенти“ през 1993 г. на международния конкурс „Г. Димитров” в гр. Варна. Трета награда в раздел „Смесен хор“ през 1997 г. от международния хоров конкурс „Шуберт“ в Австрия (гр. Виена) и др.

Знаменателни са и някои години от историята на Смесен хор „Седянка“: през 1941 г. той е приет в Българския хоров съюз. През 1964 г. за пръв път „Седянка“ печели лауреатско звание и бронзов медал на втория Републикански фестивал на художествената самодейност. Година по-късно чества 70 години на хоровото пеене в града и по този повод е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар