четвъртък, 2 юни 2016 г.

Фотографска изложба представя в ХГ Силистра 9 обекта от списъка на ЮНЕСКО


Представители на РИОСВ Русе откриха в една от залите на Художествена галерия Силистра уникална фотографска изложба със съдържание, свързано с българското културно-историческо и природно наследство. 

През 2016 г. се навършват 60 г. от членуването на България в ЮНЕСКО – организацията за образование и култура към ООН. Съвместно с Външно министерство, Министерство на културата и други институции от Република България бе изграден общ комитет, създал план за отбелязване на събитието.

Част от неговите дейности е изложбата с ефектни фотографии (дело на фотограф художника Иво Хаджимишев), представяща 9-те обекта от списъка на Световното културно и природно наследство, от които три са на територията на РИОСВ Русе: Поддържан резерват „Сребърна“ край Силистра, Ивановски скални манастири край Русе и Тракийска гробница „Свещари“ край Исперих.

При откриването на проявата кореспондентът на БТА в Силистра Пеньо Николов бе награден с грамота и плакет за заслуги при поддържането на публичния имидж на ПР „Сребърна“ във връзка с неговата 65-ата година. 

Друга подобна награда е предвидена и за биолога д-р Росен Илиев, който в продължение на години бе начело на Природо-научния музей към резервата.

Участниците в 25-я Международен екофорум „Сребърна“, който е на 3 юни т.г. в Силистра, ще имат възможност да видят изложбата. С 28 доклада ще се представят авторите на презентации. 

Над 600 са участниците в проведените конкурси. Проявата е част от националния календар на МОН за извънкласни дейности.





Няма коментари:

Публикуване на коментар