понеделник, 9 май 2016 г.

В Смилец сеят бостан с дини за чудо и приказ


http://www.bta.bg/

Динен празник в  Смилец 2015

Млади хора в силистренското село Смилец днес сеят дини за подготвяния празник на динения мед /маджун/ в селото. Младежите от клуба "Мечтатели" при читалището в Смилец са спечелили проект "Младежка зона "Екобостан" в конкурсната сесия "Младите за Силистра - 2016" на Силистренската община. 



Идеята на проекта за празника е да се представи въстановка на цялостния процес за приготвянето на динения мед. Заедно всички засяват бостана, обработват го и прибират реколтата. За да се приготви диненият мед, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. 

Но най-напред в земята се издълбават така наречените "котлони", в които се пали огън, с "гнезда" за съдовете /тави/ и изход да дима. Според кмета на селото Павлина Романова диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици. 

Романова каза, че благодарение на празника на динения мед е възникнала идея закритото преди четири десетилетия училище в Смилец да стане и първата в страната база за младежки летни бригади. Според Павлина Романова има възможност да се намери работа за младите хора в различни земеделски кооперации в общината, особено по време на кампании - без да се прави аналогия с някогашното бригадирско движение. 

Предстои да се подготви проект за правилник за организацията и да се потърсят законови форми за ангажиране на млади хора от 16 до 18 години със съгласието на родителите им. За осъществяването на проекта и за ремонта на старото училище ще се търсят средства по европейски програми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар