четвъртък, 26 май 2016 г.

Германски учени гледат под микроскоп дъба столетник на Силистра


Дъбът от Дунавския парк в Силистра, който беше отличен с титлата „Дърво с корен 2015“ в едноименния конкурс на Фондация „ЕкоОбщност“ и се нареди на шесто място в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016“ ще бъде диагностициран от водещи специалисти по дърветата на 27 май, петък, съобщиха от фондацията. Във връзка с получаването на престижната титла „ЕкоОбщност“ се ангажира да обследва състоянието на дървото и да препоръча мерки за подобряването му, ако такива се окажат необходими.

За целта в петък то ще бъде посетено от Максим Янев и Бодо Зигерт от Германия, които ще извършат изследване с арботом и резистограф в присъствието на експерти от РИОСВ-Русе.

Изборът на тези два уреда дава възможно най-цялостна оценка за наличието на гнилостни процеси и за способността на дървото да се справи с тях. Ще бъде проведен и общ оглед на състоянието на дъба, като на база резултатите от изследванията експертите ще изготвят доклад с препоръчителни оздравителни мерки. 

Максим Янев е ландшафтен архитект, специализиран в грижата за дърветата, с 3-годишен опит в рисковия мениджмънт. Бодо Зигерт е утвърден експерт по дърветата от немското бюро „Die Nuernberger” с над 30-годишен опит в областта, дългогодишен международен бизнес в грижата за дърветата в ЕС и Русия и водещ школа за лесовъди в Герман

Няма коментари:

Публикуване на коментар