понеделник, 16 май 2016 г.

Състав на Стоян Дечев отново най-добър на фестивал в Южна България


В Дома на културата "Енергетик" под егидата на Община Гълъбово бе проведен XXVI-ият Национален фолклорен фестивал "Янко Петров", предвиден за участие на гъдулари - самодейци и професионалисти, на танцови самодейни групи и на ансамбли. Фестивалът е с конкурсен характер, а оценки постави жури от професионалисти, начело с проф. д-р Тодор Киров от Висшия музикално-педагогически институти в Пловдив.  

Целта на фестивала е проучване, утвърждаване и съхраняване на българският фолклор, откриване на млади таланти и приемственост между отделните поколения изпълнители. В него сред най-добрите бе състав на Дневен център за стари хора в силистренското село Кайнарджа, начело с актордеониста Стоян Дечев, чиято кариера започна като гъдулар в Ансамбъл „Силистра“ при НЧ „Доростол“.


„Дадох двучасово интервю на водещия Николай Чапански по радио „Пловдив“, за да представя пъврвия диск на нашата група, включващ добруджански, северняшки и тракийски песни, две от които са изпълнени от солистките Величка Пирева, която е и организатор в центъра, и Пенка Георгиева. Над 60 са песните, изпълнявани от групата, но по-малко от една трета от тях са включени в диска“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар