петък, 27 май 2016 г.

Българин и германец прегледаха "здравето" на дъб столетник в Силистра

В края на 2015 г. дъб столетник от Дунавск конкурс на Фондация "ЕкоОбщност" и се нареди на шесто място в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016". В последния ден на работната седмица той бе „прегледан“ обстойно от Максим Янев и Бодо Зигерт (Германия) с техника арботом и резистограф, за да установят статуса на дълголетника.

Изборът на тези два уреда дава възможно най‐цялостна оценка за личието на гнилостни процеси и за способността на дървото да се справи с тях. Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, който активно се включи в кампанията по популяризирането на дъба, се срещна с ландшафтните инженери. Експертите подчертаха, че ще изготвят становище на база резултатите от изследванията, които ще бъдат представени на общината. Пред тях д-р Найденов сподели, че почти 50 години за зелената система на града не са полагани активни и адекватни грижи. Общината разполага с Програма за развитие и грижа за дърветата и със специално внимание подхожда към жалбите на гражданите за премахване на дърво, в т.ч. в собствените им имоти. 

Първоначалните данни показват: стволът на дъба е в много добро състояние, но по короната има сухи клони и е необходимо да се редуцира. Установено е гъбично заболяване в основана на дървото. Дъбът е с особен статут и само с разрешение на РИОСВ Русе могат да се предприемат действия. 

Максим Янев е ландшафтен архитект, специализиран в грижата за дърветата, с 3‐годишен опит в рисковия мениджмънт. Бодо Зигерт е утвърден експерт по дърветата от немското бюро Die Nuernberger, с над 30‐годишен опит в областта и с дългогодишен международен бизнес в грижата за дърветата в ЕС и Русия, представител на водеща школа за арбористи в Германия, т.е. за хора, които се грижат за дърветата. Той предложи на кмета Найденов да изпрати на обучение силистренски експерт за сметка на организацията в Германия, за да бъде обучен. Д-р Найденов препоръча инж. Севдалин Стоянов – гл. ескперт „Развитие на зелената система“ в Общинска администрация Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар