понеделник, 9 май 2016 г.

Теодосий Спасов в необикновен концерт в НДК

На все по-голям интерес се радва чакания с огромно нетърпение откриващ концерт от тазгодишния “Салон на изкуствата” - “Балканска треска”. Концертът на единствения по рода си музикален проект на Кристиян Ярви е продуциран изцяло от Националния дворец на културата (НДК) и ще се проведе на 11 май 2016 г. (сряда) от 20:00 часа в Зала 1. 

За първи път публиката в Двореца ще чуе на живо невероятно съчетание от различни стилове музика, изпълнена от виртуоза Теодосий Спасов, китаристите Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и музиканти от Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР под диригентството на знаменития Кристиян Ярви. Световнопризнат като един от най-иновативните диригенти на ХХI век, с над 60 издадени албума, Ярви непрекъснато развива своята програма, изпълнявайки често в един концерт, както класическа музика, така и рок и джаз парчета.

След съвместен концерт с Горан Брегович, Кристиян Ярви открива колко емоционална е балканската музика и с помощта на Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Мирослав Тадич създават този музикален проект, съчетаващ в себе си духа на балканските ритми, влиянието на циганската музика и клецмер, на джаза и хип-хопа в съпровод на симфоничен оркестър. Събитието е особено и заради това, че иноваторът-диригент, покорил най-големите световни сцени, за първи път се изправя пред българска публика.


Билети на цени от 25 до 75 лв. все още могат да бъдат открити в продажба на касите на Билетен център - НДК и мрежата на Ticketportal А всеки, който иска да усети още от “Балканската треска”, може да го направи на специалното after party в Royal Piano Club, което е с начален час 22:30 ч.
ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ: Кристиян Ярви - диригент, изградил кариера, която обединява неговата международна репутация като мъдър и последователен диригент, заедно с творческата му чувствителност и искрена любов към музиката. Заема четири отговорни позиции като диригент на симфоничния оркестър на MDR Радио Лайпциг, дирижира Фестивалния оркестър на Гщаад (Швейцария), създател и диригент е на Ансамбъл Absolute и Балтийската младежка филхармония (БМФ). БМФ е единствената по рода си музикална образователна система, която идентифицира характеристиките на популярната музика и ги прилага към класически репертоар т.е. груув, суинг и комуникация с публиката. Неговите проекти и записи с Ансамбъл Absolute включват: Absolut Arabian Nights, Absolute Bach, Absolute Zappa и Absolute Zawinul. Дирижирал във Виена и Швеция, също така ангажиментите му като гост-диригент включват работа с Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Париж, Националния оркестър на Франция и др. Записал е над 30 албума, като диригент. Роден в гр. Талин, Естония и емигрира в САЩ в най-ранна възраст. Той е талантлив пианист и завършва Музикалното училище в Манхатън, след което следва дирижиране в Мичиганския университет. Започва своята кариера като асистент на Еса-Пекка Салонен във Филхармонията на Лос Анжелис.

Мирослав Тадич - китара: Китарист, композитор и импровизатор Мирослав Тадич завършва своето основно образование в САЩ, а преди това е учил в Италия и в родината си - Югославия. Изпълнява и записва в широк диапазон от музикални стилове, простираща се от периода на бароковата и класическата музика до блус, джаз, рок и етно музика. Записва и свири в съвместни проекти с Марк Нозиф, Оркестъра на Операта в Лос Анжелис, Пласидо Доминго, Лондонски симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър MDR Лайпциг, Хауърд Леви, Йоахим Кюн, Влатко Стефаноски, Братя Теофилович, Кудси Ергюнер, Теодосий Спасов, Ашиш Кан и много др. 
Мирослав Тадич е записвал по целия свят и често свири в Европа, Северна и Южна Америка и Япония. През последните години се е концентрирал в развиването на подход, с който импровизира като комбинира и съпоставя музикален материал от много различни източници. Известен е с творби, в които прилага елементи от класическа и фламенко техники към свиренето на електрическа китара. Композира солова и камерна музика (Les Editions Doberman-Yppan), създава музиката за редица филми, танци и театрални постановки. В последно време завършва музиката за хърватския филм „Седемдесет и два дни“ от Данило Шербеджия. От 1985 г. насам е професор в престижния калифорнийски Институт по изкуства в Лос Анджелис.

Влатко Стефановски - китара: Влатко Стефановски е роден през 1957 г. в Прилеп (Македония). Започва да свири на китара на тринадесет години. Като тинейджър създава легендарната фюжън група „Леб и Сол”, която е сред най-разпознаваемите имена на музикалната сцена в бивша Югославия. От средата на 90-те години изгражда успешна музикална кариера и записва забележителни солови изпълнения. Съвместната му работа с Мирослав Тадич хвърля нова светлина върху творбите му за акустична китара и бъдещото му разучаване на традиционната македонската музика. През последните няколко години свири и записва на много места по света с изявени артисти като Томи Емануел, Сточело Розенберг, Гибони, Ян Акерман, Теодосий Спасов, Стефан Миленкович, Кудси Ергюнер, Боян Z и Ману Каче. Неговите последни творби включват музика за филми, театри и балет.
Като солист Влатко Стефановски свири и записва с редица оркестри и ансамбли, сред които са Лондонският симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър MDR Лайпциг, Виенския оркестър Tonkunstler, Биг Бенд RTV Любляна и др. Със своето Трио, Влатко Стефановски свири по цял свят. През 2007 г. е отличен с титлата почетен доктор в сферата на изкуствата в Университета „Св. Кирил и Методий”. Живее в Скопие и притежава добре оборудвано звукозаписно студио (Estoria Sound Studio).

Tеодосий Спасов - кавал: Теодосий Спасов започва своето ранно обучение на кавал в Музикално училище в Котел и продължава образованието си в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Кавалът е един от най-старите инструменти в Европа, богат на тоналности и технически възможностти. Теодосий Спасов е развил свой уникален стил на свирене на този инструмент като синтезира традиционния фолклор с джаз, фюжън и класическа музика.
Повече от 30 години, Теодосий Спасов участва в турнета в Европа, Азия, Близкия Изток, Австралия, Канада и САЩ. През 1994 г. свири с „Мистерията на българските гласове” и печели награда "Грами". През април 1995 г., списание Newsweek публикува статия „Най-доброто от Изток“, в която го отбелязва като най-талантливия източно-европейски музикант „Спасов... не просто оцелява през пост-комунистическата културна пустош. Той всъщност е създал нов музикален жанр.“

Теодосий Спасов участва в създаването на 30 компактдиска, четири от които са негови, представени по целия свят. Той е композирът и свири в музика за редица филми, в това число френско-българската продукция „Граница” (The Border,1993). Също така е записвал тематична музика заедно с известните италиански композитори Карло Силиото и Енио Мориконе, известни като An Italian Story и The Breakout of the Innocent. Теодосий Спасов свири с други известни джаз музиканти, включително с тромпетиста Уинтън Марсалис.
У нас в България, Теодосий Спасов е национална фигура и музикален герой, наскоро отличен с наградата „Музикант на годината“. Той е художественият директор на световноизвестния ансамбъл „Филип Кутев“ .
Бил е член на ирландската музикална и танцувална компания Riverdance (1998-2001) и настоящ солист и директор на „Музикална къща БНР“.

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР: водещ оркестър в музикалната култура на България и в общността на европейските радиоформации. Музикантите от състава са завършили най-престижни музикални академии – Московската, Санкт-Петербургската, The Julliard School – Ню Йорк, НМА „Проф. П. Владигеров“. Сериозното развитие на оркестъра до равнището на авторитетен професионален състав започва при големия български диригент Васил Стефанов (1913-1991), който поема оркестъра през 1954 и работи с него повече от 30 години. Той налага СО на БНР като водеща културна институция в България. 
Свой принос за развитието и артистичното израстване на оркестъра имат диригентите: Васил Казанджиев, Александър Владигеров (1933-1993), Милен Начев и Росен Миланов. От средата на концертен сезон 2008/2009 начело на оркестъра застава известният български диригент и композитор Емил Табаков. 

СО на БНР развива активна концертна дейност както в България, така и в чужбина. Оркестърът неизменно гостува на големите международни музикални фестивали у нас – „Мартенски музикални дни” в Русе и „Варненско лято”. Концертните турнета на оркестъра включват Южна Корея, Франция, Испания, Германия, участие в културната програма на Mondial ’98 (Франция), откриване на фестивала „Европалия“ в Брюксел, концерт под „Акропола“ в рамките на културната Олимпиада в Атина, участие в най-големия културен фестивал в Кипър – „Киприя“. През януари 2008 радио-симфониците осъществиха изключително успешно турне с диригента Росен Миланов и оперната ни прима Веселина Кацарова в едни от най-големите зали на Европа – в Мюнхен, Дортмунд (Германия), във Валядолид (Испания) и „Концертгебау” в Амстердам (Холандия). Една от най-важните дейности на оркестъра е звукозаписната. Освен за фонда на БНР той записва и за чужди компании, като PHONIC (Белгия), SOUND PRODUCTS (Холандия), HARMONIA MUNDI (Франция), BMG ARIOLA (Италия), PYRAMID RECORD (САЩ) и за всички български звукозаписни компании. СО на БНР активно участва в международния обмен на БНР със студийни записи и концерти, предавани директно в ефир чрез Европейския съюз за радио и телевизия за милионна европейска аудитория. През 2001и 2010 Симфоничният оркестър на БНР получава наградата на СМТДБ „Кристална лира“ за високи постижения в областта на музикалното изкуство. През 2005 оркестърът е удостоен с наградата на БНР „Сирак Скитник“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар