понеделник, 9 май 2016 г.

Никола Касабов: „Музиката не остарява във всички времена, с нея живея и работя“




На 12 май в Силистра - в салона на общината предстои двоен юбилеен концерт "15 години Вокална група "Ретро" - Силистра" при Народно читалище "Доростол" и "60 години на сцена - Никола Касабов". Г-н Касабов е ръководител на състава и още преди 17 години по повод тогавашната си 60-годишнина на страниците на в. "Спектър Силистра" е заявил: „Музиката не остарява във всички времена, с нея живея и работя“.


Силистренци познават Никола Касабов като учител по музика през последните 10 години в училище „Отец Паисий”, като професионален диригент на хорови колективи. Завършил през 1972 г. в Ленинград Профсъюзния институт на културата, той се занимава 5-6 години с организационна работа в ОС на БПС и завежда отдел „Масова пропаганда и културна дейност”. Следващите години до 1985 г. е директор на домове на културата. Бил е заместник-директор в Окръжния младежки дом и завеждащ културно-масов отдел, музиколог в дирекция „Музика”, диригент на ансамбъл „Добруджа”, диригент на Алфатарски народен хор. След като самодейният колектив в Алфатар е съкратен, Никола Касабов става преподавател по акордеон в музикални паралелки в училище „Н. Й. Вапцаров”. След 4 години е назначен за учител по музика в училище „Отез Паисий”, гр. Силистра.
Негови изпълнения на клавишни инструменти слушах на големия фолклорен концерт в Силистра през м. юни, на който пяха местни фолкзвезди и техни гости. Акомпаниментът беше от известния акордеонист Стоян Дечев, а аранжиментът на всички песни – от Никола Касабов. Бурни аплодисменти огласяха залата преди той да се докосне до клавишите. Със своето оригинално изпълнение, артистичност и висок професионализъм той успяваше да докосне сърцата на публиката, да я въодушеви. Спокойствие, увереност, жизненост, лекота на движение на пръстите по клавишите, постигната с много труд, като че ли всичко беше забава, наслада от богатството на звуците. Такива бяха моите впечатления. По време на разговора ни зад съсредоточеността на мислите му прозираше искреност, сила на характера, доверие, доброта.
Още от детските години в родното му село В. Левски се заражда любовта към народната музика. Най-близките пеели: баба, дядо, майка. Марин Станев, негов вуйчо, бил кавалджия, а баща му свирел на гъдулка, която е и първият инструмент на Н. Касабов още от петгодишна възраст. Той мечтаел тогава да има свой инструмент, но това трудно можело да се осъщести в ония времена. Бил в прогимназията през 1951 г., когато идва в Силистра да живее, а после 10 клас в І-ва политехническа гимназия, когато му купуват първия акордеон. По пътя на самообразованието той се учи да свири. Слави Миланов е неговият първи учител по акордеон. Свирейки на духов инструмент в гимназията, Никола Касабов има възможност да расте в различни жанрове като музикант и изпълнител. Срещите и контактите по-късно с известния музикант и композитор Александър Йосифов във военно-морския флот са по-нататъшния тласък в музикалното му развитие. След като завършва Техникума по индустриална химия във Варна, той работи като химик-технолог в Силистра, лаборант в Консервния комбинат, началник-лаборатория в завод „Липа” (1963-66 г.).
Започват истинските контакти с музиката. През 1966-68 г. е корепетитор и гъдулар в ансамбъл „Силистра”, участва в ІХ световен фестивал на младежта и студентите в София. Четиригодишното му учене след това в Ленинград се оказва най-богатата школа за неговото музикално развитие, за по-нататъшното му утвърждаване на електронните клавишни инструменти. Там контактува с руски специалисти във всички жанрове, задължително изучава пиано, акордеон, диригентска техника, руска фолклорна музика. С руски музиканти свири руска естрада и фолклор, забавлява западни туристи с класическа музика.
Професионален музикант, организационен работник, ръководител на художествени самодейни колективи. Това е по-нататъшният път на Никола Касабов. Свири музика от всички жанрове: естрада, попмузика, но в основата е българският фолклор. Много са колективите, с които е работил: естрадно-вокалната група в автокомбинат „Добруджа” – Силистра, първите камерни танцови състави и най.популярните изпълнители на народни песни и инструменталисти в Силистра, оркестър „Истър”, фолклорна група „Зорница”. Има съвместна дейност с акордеонистите Стоян Дечев, Георги Недков, с всички певци. През 1983 г. е издадена малка грамофонна плоча с две песни на Лесопромишления комбинат и неговите трудови хора, две песни на Хетко Николов по текст на Симеон Манолов. Издадена е аудиокасета с естрадни песни и поп-фолк музика „Дуо Лира” с вокалната изпълнителка Гинка Петкова. Над 15 години работа с вокалната изпълнителка Валентина Христова. С тези две позиции Никола Касабов работи сега нови песни за аудиокасета. Предстои му да направи камерен състав за стари градски песни с най-активни участници.
През последните години се занимава изключително с композиторска работа, с аранжименти на детски песни. Почти няма училище, където по празници и тържества да не участва. В момента работи в ОДЗ „Нарцис” с директор П. Рачева. Преди две години на сцената в Силистра излязоха деца „лъвчета” с 16 негови песни. В училище „Отец Паисий”, заедно с Людмила Върбанова, учителка по музика, той възроди фанфарния оркестър.
Желаещите да слушат най-хубавата музика от всички жанрове с двете вокални изпълнителки Гинка Петрова и Валентина Христова могат да отидат вечер в кафе аперитив „Релакс”. Музикалният „гараж” е на ул. Раковски – до военното окръжие – учители по музика и музиканти винаги могат да получат необходимата помощ.
Днес са малко заведенията, в които не се свири чалга, тя навлиза даже и в дискотеките. Какво е отношението на Никола Касабов към тази музика?
– След като се мъчим да преживеем, споделя той, а нашият труд на специалисти не е достатъчно оценен и не се търси друга музика, сме принудени да свирим чалга, поп-фолк. Не одобрявам, че се толерира от сегашните собственици на заведения такава музика, която не изисква професионални качества на музикантите. Надлъж и нашир се свири най-просташката музика и поднасяния текст не възпитава младото поколение с хубавите добродетели на музиката.
Колкото по-цинично звучи текстът и има по-темпераментен ритъм на кючек с ориенталски акцент, толкова повече се харесва на младата аудитория и широката публика. Краде се чужда музика. Днес, който може и не може, свири и сее музикално възпитание. Няма критерий за оценяване. Малко са музикантите със сериозна музика. След като заведението е заинтересовано да му върви оборотът, колкото и неприятно да е, стараем се да облагородим тази музика, да я поднесем по-красиво, да има по-естрадно звучене, а не ориенталско.Предполагам, че след години тя ше отшуми.
Днес Никола Касабов навършва 60 години, но творческата дейност за него продължава, с музиката той живее и работи.
17 години по-късно написаното в края на 90-те години на миналия век е все така актуално. 
Донка Недялкона, в-к Спектър Силистра, бр. 174,  9 септември 1999 г. Текстът е от https://nedialkovass.wordpress.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар