понеделник, 4 март 2013 г.

На гости в „Ганкината къща” в село Проф. Иширково


В силистренското село Проф. Иширково е може единствената в Крайдунавска Добруджа голяма частна етнографска сбирка. На практика обикновен селски дом е станал необикновена обител на миналото, пречупено през призмата на съвременната представа за него. „Преди 15 години се роди идеята заедно със съпруга ми да превърнем бащината му къща в едно интересно място за живеене, при това в автентичен вид; къщата е на повече от 100 години и е от края на XIX в.”, обясни Ганка Иванова. В този дом тя живее от 30 години. Има една дъщеря, омъжена в Кипър. 
Преди 12 години съпругът й умира и през 2003 г. жената започва да работи усилено по реализацията на идеята. Сменя дървената част, прави основен ремонт и през 2008 г. прави официалното откриване на експозицията, събрала нейната съкровеност. Повечето от експонатите са от село Проф. Иширково. Част от посудата е на повече от век и е била притежание на най-възрастните доскоро в семейството – сем. Ганчо Жечев и Станка Жечева, както и на покойния й съпруг Ганчо Жечев, и първата му съпруга Катина, също покойница.
„Преди 2 години при гостуване в селото в дома гостува добруджанската певица Калинка Вълчева със съпруга си от Англия и останаха възхитени от подредбата”, продължава разказа си иширковката, която по образование е агроном, но е работила като икономист и търговец. Коренът й в някаква степен е от Алфатар, поради което в сбирката е отделено място и за алфатарската носия. Мечтата на добруджанката е да подреди в „Ганкината къща”, както стопанката нарича дома си, цяла колекция от носии на едно пълноценно семейство – баба, дядо, мъж, жена и дете. Почти е събрала необходимите материали, за да ги подреди като в истинска етноизложба. Нейни гости са почти всички важни особи, посещаващи село Проф. Иширково, едно от най-старите в Силистренския край.

Няма коментари:

Публикуване на коментар