вторник, 5 март 2013 г.

В Добротица: Ученикът в театъра, театърът в училището“


Златан Вълчев, директор на
ОУ "Отец Паисий" - село Добротица

Спектакъла под мотото „Ученикът в театъра, театърът в  училището“ учениците от ОУ „Отец Паисий“ от село Добротица посветиха на Националния празник на България- 3 март, на Деня на самодееца - 1 март и на всички предстоящи пролетни празници. Това не беше познатото тържество с водещи, стихотворения и песни. Водещите - любими петнадесет детски приказни герои, бяха събудени вечерта в спящата библиотека от добрата приказна фея. В представлението взеха участие учениците от всички класове. На сцената се „качиха“ седем драматизации. Децата от началния етап представиха любимите си  приказки - „Дядо и ряпа“, „Най-скъпоценният плод“, „Дядовата ръкавичка“ и „Горска аптека“, а учениците от горния курс - сцени от разкази на Йордан Йовков „Шибил“ и „Божура“. Най-големите представиха епизод от произведението на Ивайло Петров „Преди да се родя и след това“.
За тази изява учители и ученици се подготвяха месеци наред, като вложиха много труд, старание и любов в изпипването на всеки детайл. Самият сценарий бе написан от помощник-директора Росица Никова, която вещо ръководи всяка една репетиция на сцена. В ролята на режисьори влязоха класните ръководители, а помощници бяха техните възпитатели. Спектакълът имаше възпитателен и образователен характер. Учениците бяха обхванати на 100%, а на сцената се качиха заедно деца от всички етноси –българчета, турчета и ромчета.
         Залата на читалище „Йордан Йовков“ буквално се пукаше по шевовете от народ. Публиката избухваше от аплодисменти от завладяващата игра на актьорите, които много умело се превъплътиха в образите на своите герои. Драматизациите на шести и седми клас бяха разчупени с танци. Градусът на настроението се покачи още повече с разгорещеното изпълнение на ромски танц. Представлението започна и завърши с песни за приятелството изпълнени от пети клас.
       Сред гостите на тържеството бяха Нели Николова, регионален координатор от център „АМАЛИПЕ“ за Североизточна България, експерти от Регионалния инспекторат на образованието в Силистра, както и директори на училища. И както казват експертите след анализ на тържеството: то бе многопластово с насоченост към деца, родители и гости. Подобен род прояви са търсени като нов и актуален прочит за потребностите на публиката, която уважава подобен род  изяви. Този спектакъл бе своеобразно продължение на спектаклите „Златен прах над забравата“ и „Апотеоз на българската литература“, подготвени преди това.
За нас учителите посоката е ясна, очакваме само публиката да заеме своите места. Моля, очакваме ви!
Светлана Жикова

   

         

Няма коментари:

Публикуване на коментар