вторник, 5 март 2013 г.

БСП настоява върху сделките в енергериката да се наложи мораториум, който да спре схемите на ГЕРБ за разграбване на сектора



Правителството на Бойко Борисов съзнателно води българската енергетика към срив, предупреди председателят на БСП Сергей Станишев. На днешната пресконференция социалистите обявиха, че ще настояват да се наложи мораториум върху всички сделки до изборите, за да се спре разграбването на държавния енергиен сектор. Станишев представи пред медиите факти, които ясно показват, че НЕК приоритетно изкупува скъп ток, което се отразява на високите сметки на хората. Лидерът на БСП обясни и как ГЕРБ съзнателно водят АЕЦ Козлодуй и държавната ТЕЦ Марица Изток 2 към фалит и същевременно източват енергетиката.
Станишев подчерта, че в енергийния микс се дава предимство на скъпата електроенергия, каквато например произвеждат ВЕИ-тата, ВЕЦ-овете и частните ТЕЦ-ове. Лидерът на социалистите не пропусна да отбележи и кои са монополитите в областта на възобновяемата електроенергия – Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова, ЕВН, AES Гълъбово. Станишев изтъкна, че тази електроенергия се изкупува приоритетно от НЕК на 100%. „Гарантират им се свръхпечалби на гърба на хората и на държавата”, отбеляза председателят на БСП. Същевременно АЕЦ Козлодуй продава за вътрешния пазар на цени, които са по- ниски от себестойността и търпи загуби, а ТЕЦ Марица Изток 2 работи на ¼ от капацитета си.
Станишев напомни още, че ДКЕВР наложи такси за достъп и пренос  на електроенергия, които от една страна влизат в сметката на хората, а от друга – пречат на АЕЦ Козлодуй и на държавната Марица да изнасят електроенергия. Тези такси отиват в НЕК, а от там правителството прибира дивидента, обезкървявяйаки държавните предприятия в сектора и НЕК, за да запушва дупки в бюджета. „Това е един от механизмите на ГЕРБ за източване на енергетиката”, обобщи Станишев. Социалистите отбелязаха, че по този начин през октомври миналата година от енергийния холдинг са източени 350 млн.лв. „На практика това е въвеждане на един скрит данък върху всички нас, за да запълваме дупките на Дянков в бюджета”, каза председателят на Съвета на НС на БСП по енергетика и енергийни ресурси Явор Куюмджиев. Той напомни, че през 2012г. таксата за пренос беше увеличена двойно. По тази причина българската електроенергия стана неконкурентна в околните страни. Куюмджиев настоя таксата за пренос да се върне на нивата от преди увеличението през 2012г. Според него намалението на тока можеше да бъде 15 – 16%, ако таксата не беше увеличавана двойно и ако беше променен енергийният микс.
Председателят на БСП обяви, че левицата ще настоява за мораториум върху всякакви разпоредителни сделки на ГЕРБ, включително концесионни сделки и намеренията за приваризавия на „Товарни превози”. Явор Куюмджиев предупреди, че се подготвят няколко огромни измами. Той даде приемр с планираните два договора за 4 години в Булгартрансгаз, които са за обслужване на компанията. Всеки от договорите е за по 50 млн.лв., като критериите са такива, че дори някой който е строил водопровод може да участва в търга. Предвидени са и 40% авансови плащания към победителите в търга.
Зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов обяви, че БСП готви предложения за граждански контрол върху институциите. Социалистите предлагат начин, по който граждански експертни представители да контролират дейността на регулаторните органи и органите на изпълнителната власт. Предвижда се да има граждански контрол включително при процедури за обществени поръчки и концесии. Обсъжда се възможността да се създаде граждански контролен съвет. „Предлагаме служебното правителство да направи публичен регистър към всяко министерство и ведомство, да се посочат търговските дружества и лицата, които са получили най- много средства по различни пътища – например концесии, обществени поръчки, финансови институции, оперирали с държавни средства, медии, които са използвали държавно финансиране и по линия на европейските програми”, добави Янаки Стоилов.
На въпрос на медиите за отвличането днес, Станишев коментира: „За съжаление въпреки хвалбите на правителството на ГЕРБ, такива отвличания се случваха и през последните години”. Лидерът на БСП напомни за случая с отвличането и убийството на Мирослава от Перник. „Правителството в оставка носи цялата отговорност за състоянието на сигурността в страната”, категоричен беше Станишев. Той отбеляза, че отиващата си власт се опитва да създаде общо впечатление за хаос в страната. „Няколко пъти призовах президента да ускори формирането на служебно правителство”, напомни лидерът на БСП. Медиите поискаха коментар от Станишев и във връзка с посещенията на патриарха и главния мюфтия при Бойко Бориеов в болницата. „Ситуацията в държавата е твърде драматична, за да се занимават и медиите, пък и политическите партии със здравословното състояние на бившия премиер. Като гледам посещенията, очаквам следващото поселение да бъде от Далай Лама”, отбеляза Станишев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар