вторник, 5 март 2013 г.

Честит в Силистра ...."газов ден"





             В Силистра е факт дългоочакваната първа копка на местната разпределителна газстанция, направена от Кирил Темелков, изпълнителен дирекстор на „Булгартрансгаз”. Тя е финалният елемент от газопровода под високо налягане от Добрич до Силистра, които се изграждат паралелно с разчет в края на годината да е възможна газификацията на Силистра, Тервел, Дулово и Алфатар. Над 12 млн. евро е стойността на проекта за станцията, ¾ от който се финансира от Международен фонд „Козлодуй”. Ефектът от газификацията ще бъде за двете индустриални зони в Силистра с 26 евентуални индустриални потребители, за 59 обществени потребителите (администрация, болнични, учебни и социални заведения), както и за 10 000 домакинства. До 35% се очаква да намалеят разходите за енергия при очаквани икономии от електроенергия за 62% от населението в жилищния сектор, общо за 35  GWh/год. Максимален капацитет на газопровода е 100 000 куб. метра на час.
         „СИТИ ГАЗ – България” притежава лицензите за газоразпределение в Силистра, Дулово, Алфатар, Главиница и Тутракан”, заяви от името на дружеството инж. Емил Гойчев. Засега има ПУП до Силистра и западната промишлена зона, както и първият етап до града. Цените за включване – 360 лева с ДДС, 1 200 за административни сгради, а за инудстриалните е 2 900 лева. Колко ще струва за гражданите е строго индивидуално.
         Според г-н Темелков: „През зимата  на 2014 г. ще режем лентата на газстанцията, за да потече газ за Силистра. Проектът за газопровода и за станцията не е оскъпен, въпреки забавянето му с 4-5 години. Дължината на газопровода е 80 км. Провеждаме много активна политика за изграждане на междусистемна свързаност, която ще допринесе за повишаване на конкуренцията в страната, вкл. за намаление на цената на природния газ и производствата, зависещи от него. Градим „румънската връзка” – готови са 8 от 15 км, с цел въвеждане в експлоатация в средата на годината. „Сръбката връзка” е готова с предпроектното проучване като започва процедура за възлагане на проектирането. Нещата с „гръцката връзка” вървят по план и тя трябва да е готова за 2014 г. „Турската връзка” е в напредък и определена част от нея е в процес на проектиране, за да влезе комуникация в края на сл. г. Освен газопроводата Добрич – Силистра, който е в най-напреднала фаза, предвиждаме газопровод от Панагюрище до Пирдоп; друг до Свищов, както и между Симитли и Разлог, всички те са предвидени да са готови до 2015 г. Намират се на етап предпроектно проучване или на етап проектиране. До 2016 г. в България ще има газ във всички територии, където е необходим, не само чрез газопроводи с високо налягане, но и чрез т.нар. виртуални газопроводи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар