вторник, 5 март 2013 г.

Меглена Кунева: Има опасност от забавяне на европейските плащания


          Имаме сериозни притеснения, че част от средствата, които се разплащат авансово от националния бюджет по европейските програми, няма да бъдат възстановени от Европейската комисия, заради сериозни нарушения на българската администрация. За това алармира днес на пресконференция лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Тя се позова на информация от предварителен одит на Европейската сметна палата от 16 ануари, който поставя серия въпроси за дейността на български сертифициращи органи. "Положението не обещава никакво спокойствие", посочи Кунева. По думите на Людмила Елкова, зам.-председател на партията, констатациите в доклада говорят за риск от съществено забавяне на въстановявнето на парите от ЕК. 
         "Питаме правителството в оставка: какви мерки е взело, свързан ли е този доклад с отказа да се платят субсидиите на селскостопанската политика, какви са рисковете и какви суми могат да бъдат засегнати", каза още Елкова. Тя беше категорична, че България няма да може още дълго да се хвали с макроикономическа стабилност. "Когато приемаха Бюджет 2013 миналата година, казахме, че той ще издържи до изборите през юли. Сега виждаме, че сме го надценили - няма да издържи до изборите, въпреки, че те ще са през май", посочи тя и даде за пример официалните данни за изпълнението на бюджета през януари. По думите й, управляващите са обяснили 80-те процента по-голям дефицит с разплащанията, но не са казали и дума за приходите. Данните обаче говорят за огромни рискове. Ако темпът на приходите се запази, както е през месец януари, те ще бъдат с 1.5 млрд. лв. по-малко от предвиденото в бюджета. През януари 2013 г. е събран едва 8.8 млн.лв. корпоративен данък, а през януари 2012 г. той е бил 68 млн. лв, т.е. разликата е близо 9 пъти. Приходите от акцизи също са с 60 млн. лева по-малко, а приходите от ДДС с 1 млн. лв по-малко, въпреки, че за целия бюджет те трябваше да са с 800 млн. лв. повече от миналата година. "Не сме удовлетворени от това, че нашата прогноза се сбъдва, тъй като и ние живеем в България, но искаме час по-скоро избори и час по-скоро служебното правителство да каже какво е състоянието на финансите в държавата и дали стабилността не е мит, както бяхме облъчвани три години и половина", заключи Елкова.
       Меглена Кунева посочи още, че и момента страната има правителство, което, въпреки че е в оставка, има ангажимент да преговаря по рамката на европейския бюджет за 2014 2020 г., но то не прави нищо. „България не е договорила допълнителни средства за най-бедните си райони, а в същото време редица европейски страни договориха големи суми - например Унгария - 1,4 млрд. евро, Португалия – 1 млрд. евро, Гърция – 1,3 млрд. евро“, каза Кунева. По думите й, са загърбени основни фондове, които биха могли да увеличат заетостта и да вдигнат икономиката на България на крака. На въпрос какво може да направи кабинетът на Съвета по правосъдие и вътрешен ред в Брюскел за влизането на страната в Шенген, Кунева коментира: "Българското правителство няма полезен ход. Днес сутринта разбрах, че има отвличане. Като майка съм ужасена, а в чисто политически план призовавам поне правителството на ГЕРБ да не се хвали, че с отвличанията е приключено в страната. 
        Трябва да се признае, че изпълнителната власт не може да си свърши работата за сигурността на българските граждани". "Промяна в позицията ни няма. Сто и един процента няма да правим коалиция с ГЕРБ", каза още Кунева в отговор на въпрос има ли промяна в позицията на „Движение България на гражданите“.Тя изрази силни съмнение, че партията на Бойко Борисов ще продължи да съществуват след изборите. "Дясното в лицето на ГЕРБ е несъществуващо, те донесоха разочарование и водиха напълно несоциална политика. Демодирано е да казваш, че дясното е за бизнеса, а лявото е за бедните. Не може никоя партия в България да не отчита, че хората се самозапалват от бедност", коментира Кунева.
      Тя беше категорична, че "Движение България на гражданите" няма да влезе в коалиция нито с ГЕРБ, нито с БСП, нито с ДПС. "Още веднъж казвам: ние ще подкрепим бюджет, в който има 4.5 % от БВП за образование, ще подкрепим опростяване на процедурите за еврофинансиране, ще подкрепим и честен човек начело на антикорупционната комисия, професионалист, който не е от нито една партия". "Смълчана съм пред жертвите, които тези хора направиха с живота си, надявам се те да оттекнат в съзнанието на нацията", коментира в отговор на въпрос Меглена Кунева за самозапалването на български граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар