понеделник, 11 март 2013 г.

Назаем от "Сега": ГЕРБ първо се сраснаха с политиката, после и с властта




        По Нова година вътрешният министър Цветан Цветанов оглави протест срещу самия себе си в Банско. Местните блокираха пътища, искаха разширяване на ски пистите, нов лифт и твърдяха, че правителството не взима необходимите решения за това. И хоп - МВР шефът, който е отговорен фактор в същия този кабинет, дори вицепремиер, отиде до Банско. Слезе от бронираната кола, грабна микрофона и започна да протестира - очевидно и срещу себе си. Присъедини се и Цецка Цачева, председателката на парламента. През последните дни вътрешният министър, както и цялата управляваща партия се опитват да внушат, че след тях идва потоп и престъпността ще залее цялата страна. Нещо повече - стига се до наглото съобщение, че през последните 25 дни "кражбите на коли в София са се увеличили с 20 на сто". "От всичко, което наблюдавам през последните 30 дни, определено се заформя възход на някои организирани престъпни групи", съобщи все още МВР шефът. И занарежда - като си подал оставката Борисов, представители на организираната престъпност започнали да се черпят. Също и че половината от водачите на протестите били от криминалния контингент. Че протестирали наркоразпространители, "за да падне това правителство и да могат да тровят децата на България". Тук идва логичният въпрос: Кой все още е на власт?
       Защото по всички закони в страната правителството на ГЕРБ има и правата и задълженията за цялото оперативно управление, включително и противодействието на престъпността във всичките й разновидности - битова, организирана, корупция, всичко. И ако не може да се справи с надигащата се и нарастваща престъпност, то защо тогава претендират пак да управляват? Независимо че са в оставка, не им попречи да раздадат за едно заседание 350 000 000 лева. Тези известни спестовници, първа радост на германската канцлерка. Ако се вярва на Дянков. Отвличането на невръстната дъщеря на Брендо ще се брои в тяхното управление, колкото да им се иска да го тропосат на следващото. Щом твърдят, че протестиращите се ръководят от хора от кримиконтингента, защо не излязат и не ги обявят поименно кои и какви са те? Както и тези, които се радвали, че Борисов си отива? Така най-после може би ще разберем коя е тази организирана престъпност. Защото за 4 години тя се заключава единствено в "Октопода", "Наглите", "Килърите" и персонално - Алексей Петров, Златомир Иванов-Баретата, Пешо Сумиста и Брендо. И толкова.
          А по отношение на "справянето" на Цветанов с организираната престъпност е достатъчна звучната плесница, която Европейският съюз удря периодично през последните години на досегашното управление с неприемането на България в Шенгенското пространство, както и с критичните мониторингови доклади по глава "Правосъдие и вътрешни работи". Наскоро отговорни фактори, включително и от приятелската партия на ГЕРБ - ЕНП, обясниха, че  страната ни не се е справила с престъпността и корупцият. И че нещата се влошават. Затова до уж единствения противник на влизането на България в Шенген - Холандия, се наредиха Германия, Франция, Финландия. И все с мотива - несправяне с организираната престъпност и корупцията по високите етажи. За капак държавният апарат на България, чиято "първа цигулка" е Цветанов, беше определен от Европейската комисия като един от най-корумпираните в целия ЕС.
       Мафията винаги означава срастване на престъпност с власт. ГЕРБ уж бяха нови лица в българската политика. Когато дойдоха на власт, вече се бяха сраснали с нея. Борбата с престъпността всъщност бе разчистване на сметки. Това е тъмната и неразкрита страна на управлението на ГЕРБ. Другото си беше традиционната далавера, упражнявана години преди тях - а щяха да променят генерално това - нагласени обществени поръчки, парцелиране на бизнеса между "свои" хора и фирми, решаване на икономически проблеми с държавен рекет, с нагласени обвинения, разпределяне дори на европарите само или основно сред приближени. Стигна се до ситуацията, при която стотици и хиляди фирми изобщо спряха да се явяват на конкурси, защото е ясно кои търговски дружества ще спечелят. Далеч преди да се отворят офертите можеше да се каже кой ще строи зала, магистрала, ще прави ремонт на един или друг участък, ще отговаря за снегопочистване, ще доставя храна на училища или казарми, ще зарежда гориво, ще получи като депозити милиони и дори милиарди от държавни или общински дружества. И това се прави с помощта на стройни вериги от партийни и административни фактори. Всъщност това е организираната престъпност, истинската мафия. Именно нейните представители печелят и кумулират огромни финансови ресурси от съответните обществени поръчки, европрограми, лихви от депозити. 
           И после толкова им се услажда, че завземат контрола и на контрабандните канали, започват да превземат и цели икономически сектори - кеф ти захар, кеф ти суджуци, търговия със зърно, спирт и какво ли още не. След това идват икономическият и политическият рекет, достигащ до прибирането на невиждани за целия преход висоти от до 50 на сто от съответния "подарък-поръчка". А накрая на публиката се подхвърлят няколко прякора и екзотични имена на полицейски операции.  Този номер някак си работеше три години и половина. Следващите, които ще дойдат на власт, ще трябва да се разровят в срамните тайни на гражданите за европейско развитие. Ако тази огромна политическа измама бъде потулена, България ще се влачи в безконечен преход и бедност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар