събота, 2 март 2013 г.

На 3 март в Силистра - слънчева неделя за речи, венци, хора и заря


           В слънчева неделя се случва т.г. да честваме 3 март - Национален празник на България, 135 години от освобождението от османско иго. Според прогнозата: "През деня ще е предимно слънчево. Повече облачност ще има в сутрешните часове над южните райони, но по-късно през деня и там облачността ще намалее. В следобедните часове в Дунавската равнина ще се появи слаб западен вятър. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°. Максималните температури ще са между 7° и 12°." Предстои поредната част от програмата "Пред олтара на Свободата", организирана в община Силистра. На практика в Силистра са речите и поднасянето на венци, в Калипетрово - също, в Айдемир - плюс народни хора, а в Проф. Иширково - с допълнение и на заря.
ПРОГРАМАТА
3 март 2013 г. (неделя)

СИЛИСТРА
10.00 часа – Благодарствен молебен за благоденствието на българския народ,  отслужен от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий – катедрален храм „Св. св. Петър и Павел”. 
10.30 часа – Ритуал по издигане на националното знаме на   България - слово на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов. Поздравления от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий и от Николай Димов – областен управител.
10.50 часа - Поднасяне на венци и цветя от официалните лица и гражданите пред паметниците на  Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой. В шествието участват Градският Духовия оркестър, Регионален клуб „Традиция”  и  граждани.

КАЛИПЕТРОВО
9.00 часа - тържествен молебен в църквата 
9, 30 часа - поднасяне на венци пред паметната плоча на опълченците от селото, празнична програма

АЙДЕМИР
17.00 часа - площад- тържество за 3 март

ПРОФ. ИШИРКОВО
17.30 часа - Площад - тържество за 3 март, организирано от кметството и читалището, с участието на Градския духов оркестър, местни състави  И рецитатори, както и на оркестър с ръководител Тихомир Лефтеров. Тържеството завършва с фойерверки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар