понеделник, 24 април 2017 г.

Най-голямата фенка на Лили Иванова е от Силистра

...А всичко тръгна от едно кафе пиене при приятели в Силистра. От дума на дума Нели Чолакова споделя: „Имам сигурно над 1 000 снимки с автографи на Лили Иванова”. Последва отделен разговор и разказ за 40-годишното фенство. И по-нататък: материал във в. „24 часа” по повод забрана да се пеят песни на Лили поради проблеми с автори, за да стане дума в едно изречение за необикновената любов на една обикновена учителка от Силистра, директор на училище в добруджанското село Искра. Няколко думи, от които продължението е по-голям материал във в. „Всичко за семейството”, а накрая – и гостуване в „Отечествен фронт” на Нова телевизия. И още по-нататък – материала във в. „Стандарт” от юни т.г. За мечтите няма срок, а за случайността – избор на време. Haд 1 000 e бpoят нa cнимĸитe, пoлoвинaтa oт ĸoитo c aвтoгpaф нa пpимaтa, c ĸoитo paзпoлaгa във “фoндa cи” cилиcтpeнĸaтa Heли Чoлaĸoвa, дългoгoдишeн диpeĸтop нa ceлcĸoтo шĸoлo в Иcĸpa, Cитoвcĸo. Фeнĸaтa нa Лили вeчe имa 40-гoдишeн cтaж ĸaтo нeин пocлeдoвaтeл. Eдинcтвeнo зa “24 чaca” преди 7 години pycиcтĸaтa c диплoмa oт Beлиĸoтъpнoвcĸия yнивepcитeт paзтвopи aлбyмитe cи, зa дa пoĸaжe yниĸaлни aвтoгpaфи, вĸлючитeлнo и въpxy cнимĸи, пpaвeни oт нeя c фoтoaпapaт “Cмянa 8”.

Йордан Георгиев, кор. на в. „24 часа” 
-----------------------------------------------------------------------------------------

Учителката от Силистра Нели Чолакова е сред най-големите фенове на естрадната прима 

Фен е дума, която постоянно се върти някъде наоколо. Всеки е фен на нещо, на някого, често на себе си. Обикновеният фен е въздухът под налягане, който издига нечий балон над всичко останало. Политика, спорт, шоубизнес - целият свят още от древни времена се движи от желанието на хората да предпочитат едно пред друго. Пристрастията помагат на човека да се отъждестви с останалите в общността, да изгради себе си, да се разграничи от едни и да направи крачка към други. В Европа най-ревностните почитатели са футболните запалянковци. 

У нас също има подобни опити, макар че нивото на българския спорт и футбол в частност е много далеч от това, което се случва на Стария континент. И феновете ни са такива. Малко объркани, малко назад от всички останали. За разлика от запалянковците по европейските стадиони нашите се разпознават помежду си не по това дали харесваш Гунди, а дали не харесваш Стоичков. Нашият фен е фенът на отрицанието. Той се самоописва с това, което не е. Същото е и в политиката - ако не харесваш едните, то непременно си част от другите. А фенът според древния римлянин е "онзи, който е божествено вдъхновен". Онзи, който, макар да изглежда налудничаво в силното си пристрастие, носи божествената искра на вдъхновението в себе си.   Истинските фенове със сигурност са малко. Те са единствените, които имат способността и желанието да градят история. 

Това прави и Нели Чолакова от Силистра. Тя е фен на Лили Иванова. Откакто се помни, диша и чувства по песните на естрадната ни прима. Още като ученичка Нели започва да събира любовната лирика от песните на Лили Иванова. Преписва текстовете и ги разменя със съученичките си, защото не е имало откъде да си купят книга с любовни стихотворения. Не се е говорило за интимния свят на човека, не го е имало и в книжарниците или в часовете по литература, а само в хладния сумрак на библиотеката - някъде по прашасалите рафтове на секциите с книги, откъдето никой така или иначе не посмявал да си вземе дори и том. 

И така Нели започва да слуша плочите на Лили Иванова. Песен след песен, текст след текст. Всичко влиза в тетрадките на едно 14-годишно момиче от Силистра. То си създава романтичен похлупак от песните, снимките и живота на популярната певица, за да може да се скрие отдолу като под магически щит, когато светът около нея забрави да е добър и благороден. Резултатът е над 2 000 снимки, събрани грижливо в класьори, подредени тематично по години, концерти, събития. Сигурно самата Лили не си спомня повечето от изявите си. Нели Чолакова знае наизуст реда на градовете по време на дадено турне, познава стила на звездата до най-малката подробност, знае вкусовете й и онова, което не харесва. Албумите й са пълни с история, с лица, с епохи. Ножица и лепило в комбинация с търпение така полека-лека се създава една от най-големите колекции в страната.   

През годините Нели не е пропускала и думичка, написана някъде за нейната любимка. Спасявала е изхвърлени списания и е съживявала смачкана хартия по подредените страници на класьорите си. Молила се е на близки и познати да й запазят каренцето от вестника, където пише, че Лили Иванова заминава за Чили. Като студент дори започва работа в магазин за плочи, само и само да е близо до изкуството, до музиката, до хората, които я създават, и до онези, които я разпространяват. И като един истински фен Нели е работила без заплащане. Това да се докосне до новата плоча на естрадната прима преди всички останали е била нейната награда. Мечтата й е да се срещне с Лили Иванова. И в годините Нели успява на няколко пъти. Когато примата идвала в Силистра, за да изнесе два концерта, Нели си купувала билети и за двата, за да не пропусне нищо от изпълнението на любимката си. 

После с албумите си тичала зад кулисите за автографи. Повечето й снимки са подписани от примата. Веднъж при пътуване до София, за да разходят група туристи от Минск, Нели решава да направи подарък на беларусите. Отива на улица "Оборище" в София, където знае, че живее звездата, и три пъти се качва и се връща надолу по стълбите - преди да събере сили да почука на вратата. Отваря й Асен Гаргов и Нели притеснено изстрелва, че е страстен почитател на госпожа Иванова, че знае всичките й песни и ходи на всичките й концерти и е дошла до вратата й, за да я помоли за автографи за група туристи от Минск, на които иска да направи подарък. В този момент зад гърба на Гаргов се появява и Лили Иванова, която благодари на момичето и пита колко картички трябва да разпише. 

Нели взима автографите и ги подарява на туристическата група, чийто ръководител в желанието си да обясни колко е трогнат от жеста казва: "Така се вълнувам. Все едно съм се запознал с Тодор Живков."   Нели е истински фен. Тя харесва любимата си певица всякак, харесва всичките й прически и превъплъщения през годините, всичките й песни, концерти и рецитали, всички снимки и картички, които продават по реповете. Но най-вълнуващата й среща с естрадната звезда тепърва предстои. Преди около година Мартин Карбовски прави филм за любовта на Нели към Лили Иванова за предаването "Отечествен фронт". Тогава той й обещава среща с любимата й изпълнителка, а Нели от своя страна се наема да намери подходяща снимка от албумите си, която да превърне в гоблен - подарък за своя кумир. Минават няколко месеца, но обаждане от екипа на Карбовски така и няма. 

Нели вече е направила гоблена, но той все още чака момента, в който ще бъде поднесен на звездата. Всички приятели и близки й казват да се откаже от чакането, да спре да се чуди кога ще се осъществи срещата, да забрави, защото вероятно са я излъгали. Но тя не ще и да чуе. Нито за миг не се обезкуражава. Постоянството винаги бива възнаградено. При започването на "Карбовски директно" Нели получава покана да дойде до телевизията, където на 6 ноември Лили Иванова ще гостува в първия брой на предаването. От този момент нататък Нели вече има друго летоброене - преди и след срещата. Преди нея остават вълнението, трепетът, притеснението в стомаха от сбъдването на една мечта. 

След това остават снимките и прекрасните спомени. Както е уговорено, Нели идва в Нова телевизия, хваща ръката на своя идол, поднася й подаръка си, правен с толкова любов и желание, а отсреща получава признателност за подкрепата и искрени усмивки от човека, на когото се е възхищавала толкова много време. Няколко месеца след това - около Нова година, телефонът на Нели звъни. Търси я някакъв непознат номер и тя няма време да вдигне. След това забравя да върне обаждането, но после разбира кой я е търсил. След ден получава съобщение от този номер. Есемесът е от Лили Иванова, която й честити празниците и още веднъж благодари за прекрасния подарък и доброто отношение. Понякога мечтите се сбъдват по начин, по който не сме си и представяли. Днес Нели продължава да подрежда албумите си и да плаче на песните на Лили Иванова. И не толкова защото е сантиментална романтичка, а защото признава, че звездата й е помогнала да чувства и да обича.   

Боряна Телбис за „Стандарт”
---------------------------------------

Назаем от ФсБ: 

Пост на Нели ЧолаковаА от този автограф получих 20 броя за една руска група студенти на улица "Оборище" в София лично от Лили. Безкрайно съм й благодарна. Желая и много здраве и щастие!

Коментар под поста на Светлозара Димитрова:


Веднъж при пътуване до София, за да разходят група туристи от Минск, Нели решава да направи подарък на беларусите. Отива на улица "Оборище" в София, където знае, че живее звездата, и три пъти се качва и се връща надолу по стълбите - преди да събере сили да почука на вратата. Отваря й Асен Гаргов и Нели притеснено изстрелва, че е страстен почитател на госпожа Иванова, че знае всичките й песни и ходи на всичките й концерти и е дошла до вратата й, за да я помоли за автографи за група туристи от Минск, на които иска да направи подарък. В този момент зад гърба на Гаргов се появява и Лили Иванова, която благодари на момичето и пита колко картички трябва да разпише. Нели взима автографите и ги подарява на туристическата група, чийто ръководител в желанието си да обясни колко е трогнат от жеста казва: "Така се вълнувам. Все едно съм се запознал с Тодор Живков."



Няма коментари:

Публикуване на коментар