четвъртък, 6 април 2017 г.

Изложбата „Пактът Рьорих“ или защо сферата на културата не бива да е Пепеляшка

На 5 април т.г. на първия етаж в Художествена галерия Силистра бе открита за първи път извън София изложба „Пактът „Рьорих“  - история и съвременност“, която е под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, със специалното участие на Марга Куцарова – ръководител на клона в София на Международния център в Москва, и на Марина Сергулина, аташе от Генералното консулство на Русия в град Русе.

В крайдунавския град изложбата ще бъде в продължение на месец. Проявата е  част от националния план за отбелязването на 82-годишнината от създаването на Пакта и е в чест на 70-ата годишнина от създаването на институцията за опазване на културно-историческото наследство към ООН, начело на която в момента е българката Ирина Бокова.

Изложбата представя етапи от историята на „Пакта „Рьорих“ от зараждането на идеята в началото на ХХ век в Русия до подписването му от 21 държави преди 82 г. във Вашингтон, както и с изкуството на Николай Рьорих, чийто последовател е Людмила Живкова – някогашен председател на Комитета за култура на НРБ.

На 15 април 1935 година във Вашингтон в присъствието на президента Рузвелт представители на САЩ и 20 американски страни подписват Договора за защита на художествените и научните институции и историческите паметници, повече известен като Пакт „Рьорих“. В специален раздел е отразено присъствието на знака (бяло платно с червена окръжност с вписани три червени кръга в триъгълник – изображение на миналото, настоящето и бъдещето) на т.нар. Знаме на мира в културите на всички народи и епохи, в това число и в българската иконопис.

В отделен раздел зрителят се запознава с актуалността на Пакта – разрушението на безценни културни ценности от Втората световна война до съвременността. Представена е и дейността на Международния център музей „Рьорих“  руската столица, насочена към утвърждаване на идеята за мир чрез култура.

Пактът „Рьорих“ е първият и засега единствен международен договор за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време. В края на 70-те години България е сред водещите страни за актуализирането му, създадена е даже и международна група, но в един момент работата й пропада. Пактът полага основата на съвременната международно-правна система за защита на културните ценности, включваща Хагската конвенция от 1954 година (и двата Протокола към нея от 1954 и от 1999 г.), Конвенцията от 1972 година за опазване на световното културно и природно наследство и други актове на международното право.

Съорганизатори на изложбата са Международен център „Рьорих“, Международен комитет за съхранение на наследството на Рьорих, Министерство на образованието и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Индологическа фондация „Изток – Запад“, Държавна агенция „Архиви“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Център за източни езици и култури на Софийския университет, Национално сдружение „Рьорих“, Посолството на Руската Федерация в Република България. Началото на международния проект, по който се реализира изложбата, е през 2012 г. и за близо пет години вече е обиколила 17 страни. В България прощъпулникът й е през 2015 г. в Софийски университет „СВ. Климент Охридски“.

В Силистра изложбата е дело благодарение на две от гимназиите – Езикова гимназия „Пейо Яворов“ и ПМГ „Св. Климент Охридски“ (асоциирани заедно с повече от 70 училища по света в обща тематична мрежа), което предопредели участието на техни ръководители в откриването – съответно на зам. директора Неделчо Жейнов и на директора Анелия Невска, заедно с директора на ХГ Силистра Йордан Колев, на главния секретар на Областна администрация Силистра Ивелин Статев, на д-р Габриела Миткова - началник на РУО на МОН в Силистра и на Цветана Игнатова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ при община Силистра. Представителите на държавната и на общинската власти поздравиха организаторите от името на своите суверени – областния управител Петко Добрев и кмета д-р Юлиян Найденов.

В своите слова участниците в деловата част бяха категорични, че актуалността на Пакта става все по-голяма на фона на разрушенията по света в резултат на голям брой локални войни по целия свят. Марга Куцарова: „Посланието на изложбата е, че сферата на културата е водеща в живота, защото ако тя е пренебрегната и е поставена в ролята на Пепеляшка или мястото й е в канавката на живота, тогава идват хаосът, псевдокултурата и агресията – физическа и психическа. Изсечеш ли горите, на тяхно място се настанява пустиня. Културата е мир, подвиг, сърце, светлина и съзидателна красота. Тя е всичко, свързано с духа. Разрушаването й води до изчезване на енергията и „пространството“, създадени от нея. Културата не се финансира на остатъчен принцип.“

След тържественото откриване в зала 13 на ХГ бе концертът с изпълнения на пиано, вкл. на Мила Николова от ЕГ, наскоро участвала в концерт в "Карнеги хол" в Ню Йорк, на балерината Никол Радева от Балет "Лиденс" при НЧ "Доростол", на певци от ЦМИ "Мегатон", на китаристи - гимназисти, на рецитатори, на солисти като Ева Илиева и Мартин Евгениев, и др. местни таланти, представили знакови български, руски, немски и англоезични песни. Владислав Костов от ПМГ представи в оригинал мисли на Николай Рьорих - учен, художник, пътешественик и общественик със световно значение.




Няма коментари:

Публикуване на коментар