понеделник, 6 юни 2016 г.

Смесен хор "Седянка" очаква почитателите на хоровото изкуство на благотворителен концерт

7 юни от 18,30 ч.
в салона на община Силистра

Силистра и Крайдунавска Добруджа са сред районите в България, където музиката и песента са част от културната традиция на добруджанци. Една от най-емблематичните представителни формации в трети век подред е Смесен хор „Седянка“, представящ Народно читалище „Доростол 1870“. В своята повече от вековна история хорът  имал 25 диригенти. От 2015 г. диригент на хора е Лидия Кулева.

През годините от 1894 г., когато е началото на хоровото пеене в Силистра, и особено след създаването на Музикално дружество „Седянка“ през 1908 г., хористите в Силистра поддържат разнообразен репертоар (над 500 произведения от 250 автори). Хорът е в основата на организираните от 1910 г. до днес 11 фестивали на хоровете от крайдунавските градове/страни, последният от които е през 2008 г.

Някъде в началото - 1896 г.
Началото на хоровото пеене в Силистра е през 1890 г., когато чехът Карел Махан, възпитаник на консерваторията в Прага, става учител в Педагогическо училище – Силистра, и поема ръководството на местния черковен хор.

Същата година той създава в Силистра първото по рода си в България музикално списание „Кавал“, отбелязващо прощъпулника на хоровите прояви със светски характер в града. Махан твори и китката от народни песни, наречена „На седянка“, която впоследствие влиза в репертоара на хор „Седянка“.

През 1896 г. е първата концертна обиколка на хора – в Дулово, Добрич, Тервел и Балчик. Тя е имала благотворителен характери в полза на пострадалото от наводнение население от Силистренския край. Запазена и покана от 1987 г. за благотворителен концерт в полза на фондация, бореща се срещу СПИН.

През 1941 г. Смесен хор „Седянка“ е приет в Българския хоров съюз. Пред 1964 г. за пръв път „Седянка“ печели лауреатско звание и бронзов медал на втория Републикански фестивал на художествената самодейност. Година по-късно „Седянка“ чества 70 години на хоровото пеене в града и по този повод е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен.

След 1970 г. зачестяват турнетата на хора в чужбина: СССР (Русия, Украйна), Гърция, Финландия, Италия, Австрия, Румъния и др. Все повече стават и наградите: две първи и една втора награди през 1991 г. от международен конкурс в Германия.  Първа награда за „Смесен хор“, втора награда за „Дамски хор“ и награда в раздел „Диригенти“ през 1993 г. на международния конкурс „Г. Димитров” в гр. Варна. Трета награда в раздел „Смесен хор“ през 1997 г. от международния хоров конкурс „Шуберт“ в Австрия (гр. Виена и др.
 През 1994 г. бе чествана
100-годишнината на хоровото изкуство
в Силистра


През 2010 г. бе проведен юбилеен концерт „100 години събор на хоровете от крайдунавските градове“, когато по традиция бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на песента в Дунавския парк, единствен по рода си в България, пред който звуча за пореден път създаденият от Петър Бояджиев марш по текст на В. Н. Тумпаров, в който се казва: „…докле сърца туптят в гърдите, „Седянка“ наша вечно да живей“. През 1994 г. бе чествана 100-годишнината на хоровото изкуство в Силистра. Преди две години бе проведен празникът „120 години хорово пеене и хор „Седянка“ – Силистра“, с който бе отдадена почит към стотиците хористи, творили историята на хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар