сряда, 1 юни 2016 г.

Астрид Линдгрен "гостува" в село Добротица за Деня на детето


България е страните, в които се чества на 1 юни Международният ден на детето. Този празник е на различни дати в отделните страни и има своята национална и регионална специфика, подчинена на съответни народни и културни традиции. Българският празник е свързан с инициатива от преди повече от 90 години по решение на Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена през 1925 г. в Женева, но у нас добива популярност четвърт век по-късно, след като в бившия социалистически лагер 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата.
И тази година в общините от област Силистра празникът е отразен с конкретни събития, едно от които бе проведено за пръв път на общинско ниво – в община Ситово, чрез спектакъл с учебно-възпитателно и патриотично съдържание с участието на представители на трите основни училища в общината – ОУ „Стефан Караджа“ – село Искра, ОУ „Г. С. Раковски“ – село Ситово, и ОУ „Отец Паисий“ (директор Златан Вълчев) – село Добротица, което бе домакин на проявата.
Тя премина под патронажа на кмета на общината Сезгин Алиибрям и с участието на заместник областния управител на област Силистра Елена Томова, която поздрави участниците от името на Областна администраиця Силистра. Местната законодателна власт бе представена от Станчо Арсов – председател на ОбС Ситово. Приветствието от името на местното самоуправление поднесе зам. кметът Галя Йорданова.
Празникът в Добротица, наречен „Четирите стъпала“, предназначен за деца от първи до четвърти клас, е част от подобни прояви в общини като Тутракан, Главиница, Кайнарджа, Дулово и др., където преминава по подобен начин, но д различни наименования („Слънчеви приятели“, „Шарено котле“, „Пъстър свят – шарен свят“, „Звезден миг“ и т.н.).
Помощник директорът на училището в Добротица Росица Никова изигра ролята на великата авторка на 70 романа, преведени на 100 езика - Астрид Линдгрен. И на сцената оживя нейната ненадмината героиня Пипи Дългото Чорапче. В част от спектакъла бе пресъздадена легендата за снопа съчки и силата на държавата, известна като  „Хан Кубрат и петимата му синове“. И още - откъси от приказката за Настрадин Ходжа и Хитър Петър; от разказа Сливи за смет" и др. Трите училища проведоха и състезания по български език по теми за всеки от първи до четвърти клас, за да покажат наученото по литература  и граматика.
В Деня на детето в Силистра празникът е уважен с театралния спектакъл „Скъпа Елена Сергеевна“ на ТС „Питър Пан“, с концерта на Професионална гимназия по строителство „П. Пенев“ и със спектакъл на Драматично-куклен театър Силистра. В Тутракан - програма с аниматори (15,30 ч.) и концерт в амфитеатъра на дунавския парк. В спортния празник, организиран от Община Тутракан, се включиха над 150 деца от СОУ "Христо Ботев", СОУ "Йордан Йовков", ЦДГ "Славянка" ЦДГ "Патиланчо" и ОДЗ "Полет". Празникът се състоя в два дни, като първо бяха учениците от начален етап, а след това децата от детските градини. В края на забавленията всички деца получиха награди.

В Дулово – песни и танци от градските градини и училища. В Алфатар – закриване на Детска полицейска академия и пр. В Голеш в навечерието на празника бе събитието с над 300 участници от всички училища в община Кайнарджа.
Няма коментари:

Публикуване на коментар