вторник, 10 май 2016 г.

На ход е поредното издание на Международния детски фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство", чийто домакин е Силистра


На ход е поредното издание на Международния детски фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство", чийто домакин е Силистра. Фестивалът стартира през 1994 година като първият за България Международен детски танцов фестивал с въздействащото послание: "Утрешният мир започва с днешното приятелство". Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов - тогава ръководител на Ансамбъл "Добруджанче", заедно с община Силистра. 

Проявата няма конкурсен характер и събира деца от всички континенти, които представят танцовите и фолклорни традиции на своите народи. Наред с фестивалните концерти, за участниците се организират и много съпътстващи прояви, чрез които те се опознават и сприятеляват и на дело откриват смисъла на името на фестивала.

Повече от 20 години фестивалът, в който са участвали над 4 000 души от повече от 30 страни (най-екзотични са били Тайван и Нигерия), помага за опознаване на културните традиции на различни народи, за сближаване между децата и за популяризиране на танцовото изкуство. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов.

През настоящата година участие във фестивала ще вземат общо четири чуждестранни състави:
- Културна академия "Шивам Нрутия" - гр. Вапи, щат Гуеджарат, Индия
- Ансамбъл за народни танци "Флориле Бъръганулуй" - 
гр. Слобозия, Румъния
- Детски национален танцов ансамбъл "Иилоштиабами" - 
област Зугдиди, Грузия
- Народен театър на танца "Посмишка" - гр. Тернопол, Украйна

Всички силистренски детски танцови състави ще участват във фестивала:
- Ансамбъл "Добруджа"
- Детска фолклорна формация "Добруджанче" към НЧ "Доростол - 1870"
- Детска фолклорна танцова формация "Гребенци" 
при ОУ "Св. св. Кирил и Методий"
- Балет "Аксел" към Обединен детски комплекс
- Балет "Б-2"
- Балет "Лиденс" към НЧ "Доростол - 1870"
- Клуб по спортни танци "Елеганс"
- Танцов център "Импресия".

Няма коментари:

Публикуване на коментар