петък, 3 октомври 2014 г.

В регионалната библиотека в Силистра откриха филателна изложба за дипломатическите отношения между България и Китай

3/10/2014

          http://silistra.government.bg/
   В зала „Диоген Вичев“ и във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра бе аранжирана филателна изложба по повод 65-ата година от началото на дипломатическите отношения между България и Китай. Тя е дело на Филателно дружество „Димитър Дончев“ –  Силистра и бе открита от секретаря на дружеството Христо Христов.
          Изложбата представя 8 колекции, 6 от които на силистренци, вкл. и дарение по линия на СБЖ във връзка с посещение на български журналисти на изложението ЕКСПО 2010 в Шанхай. За първи път се показват марки с китайски носии и със спортно съдържание от олимпиадата в Сеул (1988 г.), както и филателни експонати на други теми, сред които оригами и карти „максимум".
         „Изложбата разказва за вълшебната приказка „Китай“, една тайнствена и примамлива страна, в която малцина от нас от тук присъстващите са били; тя е своеобразен мост между България и Китай, между Азия и Европа“, каза директорът на библиотеката Даниела Недялкова. Приветствие към организаторите и домакините поднесе заместник областният управител Младен Минчев, който изрази от името на Областна администрация адмирации за проявеното отношение към началото на отношенията между двете страни. Включително и в областта на културата, като пожела тази и следващите изложби да бъдат още повече посещавани, защото носят полезна информация за хора, събития и спомени. Той връчи на ФД „Д. Дончев“ поздравителен адрес от областния управител Стоян Бонев.
        Поздравление бе представено и от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов чрез Цветана Игнатова, началник на отдел „Култура“, според която Силистра по достоен начин вписва в културната си визитка едно полезно виртуално пътуване в меката силистренска есен чрез филателна изложба – мост между култури, поколения и държави. Да припомним, че доскоро в Силистра съществуваше Форум „България – Китай“, действаше и школа по китайски език, благодарение на които в крайдунавския град представители на посолството на КНР са гостували неведнъж с различни инициативи.
        Следващата филателна проява в града започва на 8 октомври, когато ще бъде открита юбилейна изложба „Христо Христов – 70 години от рождението му, 55 години филателна дейност и 40 години членство в УС на ФД „Димитър Дончев“ – Силистра“. Междувременно ще продължи подготовката на силистренците Георги Мезев и Румяна Петрова за участие в национална изложба в Пловдив, за която са специално поканени редом единствено с филателисти от София и от града домакин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар