понеделник, 19 май 2014 г.

Айдемирци с "бронз" от V-ия национален фестивал на клубовете за народни хора "Капанска китка" в Разград





На 17 Май 2014 в град Разград се проведе ПЕТИ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА КЛУБОВЕТЕ ЗА НАРОДНИ ХОРА “ КАПАНСКА КИТКА “ - РАЗГРАД 2014, съобщи |Георги Спасов от името на организаторите. Фестивалът е със състезателен характер, в който се включиха клубове от всички фолклорни области на страната, представили се пред  компетентно жури в състав от трима добре познати фолклористи на България: председател на журито бе ЛЮБЧО ВАСИЛЕВ - заместник председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, главен художествен ръководител на ансамбъл “МИЗИЯ” от град Търговище. Членове: РУМЯН ЗАНЕВ - главен художествен ръководител на “КАПАНСКИ АНСАМБЪЛ “ - Разград и ЧАВДАР ЧАНОВ - хореограф от град Шумен.
Фестивалът беше с точно определени и регламентирани правила, към които всеки участващ състав трябваше да се придържа. Надиграването протече в два тура, като всеки един състав е разполагал с по 6 минути време за две различни хора без хореографска намеса. В надпреварата се включиха общо 26 състава, които оформиха две групи при оценяването. Колективи наброяващи над 30 участника и такива с по-малко от 30.
Крайдунавска Добруджа беше представена от Танцов състав за народни танци при Народно читалище “РОДОЛЮБИЕ - 2006 “ - с. Айдемир, обл. Силистра, с художествен ръководител ЙОРДАН ФИЛИПОВ. Съставът е създаден преди 6 месеца и тази изява е била дебют на сцена за повечето участници. Благодарение на големия труд, положен в репетициите и в резултат на наставленията на своя ръководител, съставът завоюва III-та награда в категория "Състави под 30 души". В първия тур айдемирци се представят с китка от хората “ПРАВО ДОБРУДЖАНСКО ХОРО “ и “ ИЗХВЪРЛИ КОНДАК “, а във втория изиграват “РЪКА“ и “ПАЙДУШКО ХОРО". Изиграните хора са в различни музикални размери. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар