понеделник, 12 май 2014 г.

Хиляди поздравиха изпълнители от три области на песни на Георги Жеков



         Площадът на село Айдемир се оказа малък, за да побере хилядите, дошли да слушат песните на покойния добруджански певец Георги Жеков, изпълнени от негови последователи от 4 области – Силистра , Русе, Варна и Сливен. В три възрастови групи бяха разпределени участниците, представили по регламент по две песни, оценявани от жури с председател изключителната добруджанска певица Калинка Вълчева. „Пожелавам на всички певци и догодина да дойдат на този необикновен фестивал и се представят още по-достойно“, каза певицата в края на конкурса, продължила повече от три часа.
„Аз изпълних една своя мечта – Айдемир да има нова своя национална проява – фестивала „С песните на Георги Жеков, благодарение приятелската подкрепа на моя колега Георги Иванов – кмет на Сребърна, и на Тихомир Лефтеров, гл. художествен ръководител на Ансамбъл „Силистра“, при това посветена на наш съгражданин, прославил селото“, заяви кметът на Айдемир инж. Денчо Георгиев, инициатор на фестивала, влязъл в културния календар на община Силистра, неин организатор. Заедно с НЧ „Родолюбие 2006“ и оркестъра с диригент Петър Чернев при НЧ „Доростол 1870“ - Силистра.
Като живописна и небесна описа песните на Георги Жеков – едно от сърцата на Добруджа, началникът на отдел „Култура“ Цветана Игнатова в приветствието си от името на кмета на общината д-р Юлиян Найденов. С поздравителен адрес към инициаторите, организаторите и участниците се обърна в задочен план и областният управител Насуф Насуф, отбелязвайки, че културните изяви в Крайдунавска Добруджа се обогатяват по забележителен начин. Разширява се и традицията добруджанци да тачат своите най-добри изпълнители на местен фолклор – след фестивалите „С песните на Димитрина Кунева“ в село Алеково и „С песните на Васила Вълчева“ в Калипетрово.


Три приза раздаде журито, в което още участваха Георги Иванов –солист в в ансамбъл „Силистра“, Димитринка Георгиева – дъщеря на Георги Жеков, и Веселина Чернева – професионален музикант и диригент, представител на отдел „Култура“. Най-големите награди отидоха при варненеца Донко Марков (9 г.), най-добър в първата възрастова група, при Вили Тодорова (41 г.) от град Суворово и при Тихомир Борисов (22 г.) от Силистра, който получи и „Специална награда“, отредена от КБ за най-автентично изпълнение на песни на патрона на фестивала.

Следващите две културни прояви в област Силистра са на 14 май в град Дулово, където след дългогодишно прекъсване възстановяват карнавала „Златното магаре“ с неговото десето юбилейно издание, а в събота и неделя – 17 и 18 май в село Сребърна е поредният фестивал „Сребърна пее и се смее“. 

Добавете надпис

Тихомир Борисов - приз и специална награда

Няма коментари:

Публикуване на коментар