понеделник, 3 юни 2013 г.

"Дойче веле": В България остава симбиозата власт - медии

Остава симбиозата власт - медии в България

Сайт на СБЖ от 3.06.2013 /14:01 | Автор : Кристиан Шпар | Източник: Дойче веле


Кристиан Шпар от Фондация „Конрад Аденауер” 
      Първите наченки на либерализация в българските медии са от средата на 80-те години. Под въздействието на Горбачовата перестройка партийният орган „Работническо дело” дава сигнал за умерена критика. Критиката колебливо и доста плахо се подема и от другите медии. Позволената от партийното ръководство свобода се състоеше в това, че медиите вече можеха да говорят за някои от доскорошните теми табута: корупцията или бюрокрацията. 
В същото време държавата продължи изцяло да задава тона по всички по-важни теми, като напр. т.нар. възродителен процес. Българските медии пак са държани под контрол от внедрени в тях хора от Държавна сигурност. В анализ на медийната фондация „Конрад Аденауер” авторът цитира проф. Ивайло Знеполски от Института за изследване на близкото минало, според когото българските медии днес не само не допринасят да се състои прочитът на миналото, но и предизвикват допълнително объркване.

Досиетата - ключ към миналото

      Знеполски дава и пример с вестник, публикувал сериозно журналистическо разследване за комунистическото минало на страната, който в същото време помества и хвалебствен материал за Тодор Живков и неговата дъщеря Людмила Живкова. Отварянето на архивите показа, че и след промените всеки десети служител на ръководна длъжност в Държавното радио е бивш сътрудник на ДС. Според редица критични наблюдатели и днес българските медии продължават да не дават достатъчно гласност на темата за бившите агенти и сътрудници на комунистическите тайни служби. Според писателя Владимир Зарев "темата за ДС вече не представлява обществен интерес, защото хората я възприемат като несъществена. Те оценяват случилото се само повърхностно, липсва навлизането в дълбочина на въпроса. Затова е и това състояние на транс, което в България продължава вече повече от 20 години, казва писателят. 

Ситуацията е като в Румъния 

         Ако повечето медии в България не проявяват интерес към разкриването на истината за хората, сътрудничели на бившия режим, то е и защото една голяма част от техните собственици са част от същия този бивш елит. В първите години след промените противниците на стария режим нямаха необходимите средства за да придобият медии. "Благата се разпределяха под носа на демократите от новия стар комунистически елит", казва проф. Знеполски. Същият модел се наблюдава и в някои други източноевропейски страни, като например Румъния, се отбелязва в анализа на германската фондация. Постепенно в България се появиха нови и независими медии. Като цяло обаче през 90-те години медиите останаха под контрола на старите комунистически елити. И най-вече това важи за печатните медии. В България връзката между журналисти и политици се оказа особено здрава - много по-тясна отколкото в други посткомунистически държави. За това много допринесе и фактът, че веднага след промените българските политически партии се сдобиха със свои собствени вестници. Днес в България работят журналисти от няколко поколения, включително обременени от старата комунистическа идеология. Появата на качествен и независим журналистически продукт се затруднява допълнително и от концентрацията на медийна собственост, какъвто процес се извършва в България. (Със съкращения) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар