неделя, 16 юни 2013 г.

Гени, мозък, интелект, поведение...в КК „Албена”



         За 12-ти път Фондация „МОСТ” на журналистката Юлия Пискулийска и Центърът по молекулярна медицина проведоха в КК „Албена” уникалната по форма и съдържание медико-журналистическа среща. Тази година на тема: „Гени, мозък, интелект, поведение”. С няколко презентации на теми като „нови терапевтични хоризонти на болните с множествена склероза”, „световни научни открити на български неврогенетичен еки от София до Австралия” и др. се изяви в третото си участие във форума проф. д-р Ивайло Търнев. 
       За т.нар. генетика на поведение говори проф. Върбан Ганев. Доайенът на проявата от лекарските среди – проф. д-р Иво Кременски, представи актуалното състояние на генетичните изследвания в България и проблеми с въвеждането на новите геномни изследвания. Ракът на маточната шийка, технологичното осигуряване в персонализираната медицина, пренаталната фетална анатомия на мозъка, напредъкът в лечението на мозъчните тумори, функционалната неврохирургия, биотехнология и гени, моделът на здравния модератор, правителството и здравеопазването, вкл. в следващия програмен период – всичко това бе в рамките на двата дни на общуване на медиите и медиците от най-реномирани клиники у нас.  Форумът завърши с дискусия „Култура и поведение” и с вездесъщата „Шапка на късмета”, даваща възможност на гостуващите спонсори да се представят пред аудиторията и да й създадат мигове на радост от общуването. 
      Специално послание в 27 куплета предложи на публиката силистренският журналист и  поет Енчо Енчев, за да стане ясно, че от Силистра до Благоевград и от Видин до Албена и Бургас, през София, разбира се, има отношение на медиите към лекарите и тяхната работа, както и благодарност към тях от страна на научните ни светила в медицината. Още един журналистически подарък получиха част от присъстващите - книгата "Ракурси" на Йордан Георгиев, в която се оглеждат прояви на албенския форум от предишни години.


Няма коментари:

Публикуване на коментар