понеделник, 3 юни 2013 г.

Пътят от Силистра до Сорбоната минава през Езиковата гимназия

Специално за Версинаж от профила на Veselka Krusteva във Фейсбук: "С огромна радост и гордост предоставям на Вашето внимание невероятния успех на Вяра Добрева, дванадесетокласничка в ЕГ - единствената българка приета в Сорбоната, Франция за 2013 г. Надяваме се, че ще бъдете съпричастни с радостта на семейството и нейното училище."
   Да си студент в Сорбоната означава да попаднеш в сърцето на европейската култура и образование. За Вяра Добрева, която сега завършва Езикова гимназия „Пейо Яворов”, този път е сбъдната мечта. Приета е за студентка в  един от най-престижните световни университети.
    Да впишеш името си в  златните страници на този културен колос  е толкова силно и високо постижение, че е трудно да бъде класифицирано според съвременните стандарти на успеха. И по-скоро граничи с най-смелите мечти, които те изстрелват в други светове и други измерения. Ученичка на Езикова гимназия „Пейо Яворов” – Силистра  тази година ще замине за Сорбоната.
    Уникалността на успеха  на Вяра е и в това, че е приета с два чужди езика, които владее на едно високо ниво. В училище Вяра изучава немски и френски. Перфектната подготовка й позволява да завърши средното си образование с немска езикова диплома, френска езикова диплома и свидетелство за владеене на английски на ниво първи чужд език. А най-добрият  атестат за високото ниво на нейната подготовка е прецизният и труден прием на Сорбоната! Приемът в университета протича  в  два етапа. Ученичката е изпратила документи, свързани с  успеха  в училище през последните години и със  знанията  по немски и по френски език. След това, от стотиците кандидати са  избрани 80, които да се явят на интервю, проведено едновременно на двата езика и проверяващо мисленето и познанията на учениците в различни области.
    Един от избраните студенти е Вяра. Единствена от България. Една от 30-те кандидати от цял свят, приета да учи двойната специалност немско и френско право (останалите приети са предимно французи и  германци). През следващите четири години силистренката ще е  студентка на най-стария и един от най-престижните университети в Европа - Сорбоната в Париж, а самото й обучение ще протече първите две години в Кьолн, където ще изучава немско право, а третата и четвъртата  - в Париж  - френско право. Така, при успешно завършване на специалността, ще има бакалавърски степени по френско и по немско право.
  Попитахме Вяра Добрева дълъг ли е пътят от Езикова гимназия до Париж. Ето нейният отговор: „През последните няколко години се убедих, че пътят до Париж, макар и дълъг, може да бъде улеснен, ако си упорит, знаеш какво искаш, как да го постигнеш и, разбира се, ако има кой да те води по него. За моя радост аз открих такива хора - моите учители по френски и по немски, които ме научиха да обичам и двата езика и да ги уча с удоволствие. Без тях този път щеше да е скучен и без такъв успешен засега финал.” Дългият път към успеха зависи от първата крачка, допълни Вяра. Тя си спомня началото  - изборите и решенията, които е направила в началото на своето обучение. И вече е сигурна, че и най-трудният и дълъг път може да бъде вълнуващо пътуване. Зависи от хората, с които ще го извървиш и от средата, в която ще учиш.
    
Екип "Връзки с обществеността" в ЕГ "П. Яворов"- Силистра


Няма коментари:

Публикуване на коментар