понеделник, 3 юни 2013 г.

24 часа: Дунав прелива, идва към нас

03.06.2013 23:13; Капка Тодорова - Германия; 133; 0;

Дунав е залял германския град Пасау до уличните знаци с рекордното си ниво.
Проливни дъждове потопиха Средна Европа. Реките преливатот коритата, язовирни стени са пред скъсване, а дъждът продължава. В Германия извънредно положение е обявено в Бавария, Тюрингия и Саксония.
На юг регионите, в които тече Дунав, са сред най-тежко засегнатите. Реката заля Пасау и премина рекордното ниво от 12,20 метра, което е било отбелязано при големите наводнения през 1954 г. Днес бяха измерени 12,50 метра – най-високото ниво, засичано някога.
Очаква се ново повишаване на нивото на Дунав, тъй като валежите продължават. Баварският премиер Хорст Зеехофер предупреди, че в някои региони вероятно ще се стигне до невиждани в историята на страната наводнения. Меренето на нивото на реките в повечето германски градове се прави без прекъсвания от XV век.
Дунав заля Пасау.
Проблеми има и в Австрия. Дунав и Ин буквално опостушиха части от Горна Австрия, след като водите на двете реки излязоха от коритата си. Днес се очаква водната стихия да стигне до Долна Австрия и Виена. Австрийската столица се е подготвила за потоп.
Всички градове по Дунав трябва да са в повишена готовност за водната катастрофа, предупредиха германците вчера. В страната гражданска защита и Червеният кръст изнемогват и на помощ се притекоха армията и полицията. Най-тежко продължава да е положението в дунавския град Пасау. Старата му част и почти целия център са наводнени. Спрян е токът, за да няма аварии. Прекратено е и подаването на питейна вода.
Хората разчитат само на помощи от Червения кръст. Берлин прати 150 войници от Бундесвера, които да помагат на местната гражданска защита.
В 10 баварски града властите обявиха извънредно положение. Стотици хора прекараха нощта срещу понеделник във временни убежища, организирани в спортните зали на училищата. Учебният процес засега е прекъснат, отменени бяха дори матурите в Бавария.
Австрийци чистят калта по наводнените улици на село Кьосен.
“Сутринта видях за първи път в живота си гледки, които ми сломиха сърцето. Жители на по 70 години, които през последната нощ загубиха всичко, което имат. 70-годишни мъже плачеха край потъналите си къщи”,  разказа кметът на баварското градче Шеринг Франц Ангерер. Градчето се намира на река Ин. Тя излезе от коритото си и нивото  е по-високо дори и от рекордното през големите наводнения от 2002 година.
Също много тежко е положението в Източна Германия. Войници са пратени на помощ в Тюрингия и Саксония. Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че правителството ще окаже подкрепа на всички засегнати от наводненията региони. Очаква се днес тя да направи обиколка из наводнени градове. Кабинетът свика извънреден щаб, който наблюдава ситуацията и е готов да реагира денонощно.
Министърът на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих замина спешно за Цвикау и Грима в Тюрингия. Те са застрашени от спукване на язовирна стена. Стотици полицаи от цялата страна бяха мобилизирани да укрепват стената край Грима с пясъчни чували. Градът е евакуиран, макар че не всички жители са пожелали да напуснат домовете си.
В района на Лайпциг гражданската защита е прехвърилла усилията си от укрепване на диги и язовирни стени към евакуацията на хора от застрашени региони.

Магистралата от Мюнхен до Залцбург е наводнена.
Река Елба вече е над 7 метра  и до сряда ще прехвърли 11 метра.
Отново е под заплаха Дрезден. През 2002 година повечето световни паметници на културата там бяха залети и гражданите се организираха да спасяват ценни картини, статуи и предмети.
Елба край Дрезден сега вече е близо 9 метра. През 2002 г. тя достигна 9,40, което се оказа пагубно за града. Хората са помолени да не използват автомобилен транспорт, за да не пречат на колите на гражданска защита, пожарната и армията. 


Жителите на Пасау джапат боси по наводнените улици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар