сряда, 6 март 2013 г.

Филателистите в Силистра с изложба за Освобождението

   
Хр. Христов

В Силистра е факт 20-ата изложба, посветена на 135 години от Освобождението на България от османско иго, съобщи Христо Христов, секретар  на Филателно дружество „Димитър Дончев” в крайдунавския град. Общо изложбите са 48 в историята на дружеството. Най-новата колекция е на Любомир Игнатов от село Хайредин, Врачанско, бивш председател на филателно дружество в град Драгоман. Други експонати са на Виктория Георгиева от втори клас от град Бургас. 
Момент от откриването: Цв. Игнатова
от община Силистра - най-вляво
Показани са пликове, картички, марки, карти. Националният флаг, копие на Самарското знаме и известното зелено знаме с надписа „Свобода или смърт” също са на разположение на зрителите. Цанка Томова предлага кибрити, издадени през 1977 г. по повод 100-годишнината на руско-турската война. 

ВГ при Клуб на инвалида и пенсионера №3
В 33 плика с печати от 33 града се припомня за вековния юбилей, като на 32 от тях има паметници, а на Силистра е със снимка от картина на Борис Ангелушев. Чинии, посветени на Плевенската епопея са на разположение на гражданите на Силистра. На 115 години е картичката, издадена по повод 25-ата година от обесването на Васил Левски. Г-н Христов е дарител на НЧ „Ахинора” – село Яворов, Старозагорско, на което е дарил над 3 000 книги, както и на село Михалци, Великотърновско. В момента в библиотеката, но на втория етаж, има изложба на оригами на осмокласник от Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар