понеделник, 17 февруари 2020 г.

Новосъставена книга за Букурещ


Творческият тандем от Букурещ Лулу Керчева-Пъцан и Лука Велчов-Деде с новосъставената от тях книга „Букурещ“ (По пътеките на българските възрожденци и…не само) отново – след творбата си „Букурещ отблизо“, ни канят чрез научно-популярния си очерк да посетим румънската столица, за да се срещнем с миналото на нашите предци. Този път изпълнявайки инициативата на спонсора на изданието – българския патриот и меценат проф. д-р Иван Гаврилов, благодарение на когото няколко групи ученици от различни краища на България вече посетиха българските места в града, известен като „малкия Париж на Балканите“.

„Българското Възраждане започва чрез отпечатване на книги…, учебници за българчетата в поробена България, но и за българското население в румънските княжества, Бесарабия и Русия“, отбелязва в предговора проф. д-р Леонид Георгиев. И допълва: „Авторите ни въвеждат постепенно с едно дискретно, но автентично емоционално чувство, в етапите на Българското възраждане. Това е познавателен труд, призив към паметта и поуката на историята, духовно послание, отправено едновременно към българския и към румънския читател, да открие колко е тясно свързана съдбата на двата народа, отседнали на двете страни на река Дунав, която ги обединява, и колко е било навременно приятелството и взаимната помощ в историческото им минало“.

М. май 2019 г. В седалището на Демократичен съюз на българите в Румъния домакините получават задочно подаръка на етнолога д-р Йордан Касабов - "Шиковското население в Добруджа", която в близко бъдеще ще бъде представена на българите в Букурещ

Раздели в очерка: „Българските светини в Букурещ – история и съвременно значение“; „Букурещ – книжовно и просветно дело на българската емиграция“; „Букурещ отблизо“ от Бичо Бичев (по пътеките на българските възрожденци и…не само); „Сграда на спомените“ от Пирин Бояджиев – почетен гражданин на Силистра и румънски възпитаник; „Училище светиня от Йордан Добрев – възпитаник на българското училище в Букурещ; „Читалище „Братска любов“ в Букурещ“, създадено от Г. С. Раковски през 1861 г.; „Канторите Георгиеви“ (братята Евлоги и Христо Георгиеви – меценати за българи и за румънци); „Римо-католическа църква „Бърация“ в Букурещ“ (1558); „Българска православна църква „Св. пророк Илия“ в Букурещ“ (1868).


Лука Велчов пред картата на стария център на Букурещ 

М. февруари 2020 .
Лука Велчов и
Любомир Николов
на гости в Тутракан
Публикувани и са няколко интересни документа, сред които и вербални ноти. В края на книгата има и допълнителна среща с Букурещ от времето на Българското възраждане, но чрез богат снимков материал. Книгата е издадена в Букурещ в издателството на Демократичен съюз на българите в Румъния. Съавторът на книгата г-н Велчов заедно с Любомир Николов  - председател на Съюза, скоро бяха отново в България като гости на откриването в Исторически музей Тутракан на изложбата „Стари народни носии от нов музей“ в румънското село Кирнодж – побратим на град Тутракан. Те отново поканиха българските си сънародници да им станат гости, за да бъдат разведени по българските потайности в Букурещ, както е описано в репортаж в блога Версинаж на адрес в интернет: www.jordansilistra.blogspot.com/2019/05/blog-post_52.html.


Няма коментари:

Публикуване на коментар