понеделник, 17 февруари 2020 г.

Новосъставена книга за Букурещ


Творческият тандем от Букурещ Лулу Керчева-Пъцан и Лука Велчов-Деде с новосъставената от тях книга „Букурещ“ (По пътеките на българските възрожденци и…не само) отново – след творбата си „Букурещ отблизо“, ни канят чрез научно-популярния си очерк да посетим румънската столица, за да се срещнем с миналото на нашите предци. Този път изпълнявайки инициативата на спонсора на изданието – българския патриот и меценат проф. д-р Иван Гаврилов, благодарение на когото няколко групи ученици от различни краища на България вече посетиха българските места в града, известен като „малкия Париж на Балканите“.

„Българското Възраждане започва чрез отпечатване на книги…, учебници за българчетата в поробена България, но и за българското население в румънските княжества, Бесарабия и Русия“, отбелязва в предговора проф. д-р Леонид Георгиев. И допълва: „Авторите ни въвеждат постепенно с едно дискретно, но автентично емоционално чувство, в етапите на Българското възраждане. Това е познавателен труд, призив към паметта и поуката на историята, духовно послание, отправено едновременно към българския и към румънския читател, да открие колко е тясно свързана съдбата на двата народа, отседнали на двете страни на река Дунав, която ги обединява, и колко е било навременно приятелството и взаимната помощ в историческото им минало“.

М. май 2019 г. В седалището на Демократичен съюз на българите в Румъния домакините получават задочно подаръка на етнолога д-р Йордан Касабов - "Шиковското население в Добруджа", която в близко бъдеще ще бъде представена на българите в Букурещ

Раздели в очерка: „Българските светини в Букурещ – история и съвременно значение“; „Букурещ – книжовно и просветно дело на българската емиграция“; „Букурещ отблизо“ от Бичо Бичев (по пътеките на българските възрожденци и…не само); „Сграда на спомените“ от Пирин Бояджиев – почетен гражданин на Силистра и румънски възпитаник; „Училище светиня от Йордан Добрев – възпитаник на българското училище в Букурещ; „Читалище „Братска любов“ в Букурещ“, създадено от Г. С. Раковски през 1861 г.; „Канторите Георгиеви“ (братята Евлоги и Христо Георгиеви – меценати за българи и за румънци); „Римо-католическа църква „Бърация“ в Букурещ“ (1558); „Българска православна църква „Св. пророк Илия“ в Букурещ“ (1868).


Лука Велчов пред картата на стария център на Букурещ 

М. февруари 2020 .
Лука Велчов и
Любомир Николов
на гости в Тутракан
Публикувани и са няколко интересни документа, сред които и вербални ноти. В края на книгата има и допълнителна среща с Букурещ от времето на Българското възраждане, но чрез богат снимков материал. Книгата е издадена в Букурещ в издателството на Демократичен съюз на българите в Румъния. Съавторът на книгата г-н Велчов заедно с Любомир Николов  - председател на Съюза, скоро бяха отново в България като гости на откриването в Исторически музей Тутракан на изложбата „Стари народни носии от нов музей“ в румънското село Кирнодж – побратим на град Тутракан. Те отново поканиха българските си сънародници да им станат гости, за да бъдат разведени по българските потайности в Букурещ, както е описано в репортаж в блога Версинаж на адрес в интернет: www.jordansilistra.blogspot.com/2019/05/blog-post_52.html.


1 коментар:

  1. Празни карти за банкомати
    Знаете ли, че можете да хакнете всяка машина за банкомати !!!

    Ние имаме специално програмирани банкоматни карти, които могат да се използват за хакване на всяка банкоматна машина, тези банкоматни карти могат да се използват за теглене на пари в банкомата или прекарване на пръст, магазини и търговски обекти. Ние продаваме тези карти на всички наши клиенти и заинтересовани купувачи по целия свят, като картите имат дневен лимит за теглене от 5000 в банкомат и до 100 000 лимит на разходи в него. Ние предлагаме и следните услуги:
    1) ЗАПАДНИ ТРАНСФЕРИ НА СЪЮЗА / ТРАНСФЕР НА ПАРИ
    2) ВХОДИ В БАНКИ
    3) ТРАНСФЕРИ НА БАНКИ
    4) КРИПТОКОЛЮТНО ИЗВЪРШВАНЕ
    5) КУПУВАНЕ НА ПОДАРЪЧНИ КАРТИ
    6) НАТОВАРВАНЕ НА СМЕТКИ
    7) ТРАНСФЕРИ НА WALMART
    8) БИТКОЙН ИНВЕСТИЦИИ
    9) ИЗТРИВАНЕ НА ИМЕ ОТ ДЕБИТЕН РЕГИСТЪР И НАКАЗАТЕЛЕН ДОКУМЕНТ
    10) БАНКОВ ХАКИРАНЕ

    Да станеш богат и да живееш начина на живот на богатите и известните е мечтата на много хора. И докато повечето хора ходят на работа или търсят други етични методи за печелене на пари онлайн.
    Празният банкомат тегли пари от всички банкомати и на него няма име, защото е празен, само вашият ПИН ще бъде на него, не е проследим и сега имам пари за бизнес, пазаруване и достатъчно пари за мен и семейството ми, за да живейте нататък.
    ПРОГРАМИРАНА празна ATM карта, която е в състояние да хакне всяка машина за банкомати, навсякъде по света.
    Лице за контакт: проф. Александър Кастро
    Имейл: atmservices44@aol.com
    Имейл: atmservices44@yahoo.com

    ОтговорИзтриване