четвъртък, 20 февруари 2020 г.

В своя публикация Фейсбук профилът АРТ Силистра припомня на силистренската културна общественост, че през 2020 г. има няколко повода за общоградски прояви в чест на различни годишнини от прояви и събития. Всички те са част от Областен и общински културни календари и скме в очакване на конкретните програми, предвидени за отбелязване на кръглите годишнини.

Благодарение на първия Събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен преди 110 г. на 23 май 1910 г., Силистра има право да се нарича "хоровата столица на България", предвид проведените 12 издания на проявата край р. Дунав, където днес е единственият у нас Паметник на песента. В навечерието на Деня на будителите се очаква за е 13-ото издание на Събора, съчетано с финала на честването на 150-ата годишнина от основаването на предшественика на НЧ Доростол" (прощъпулникът на читалищното дело е Надежда).

Още по темата за Събора: В началото на миналия век Силистра има вече стабилни музикални позиции, тъй като хоротово пеене има за начало 1994 г., благодарение на чеха Карел Махан. С подкрерата на цялото население и по инициатива на 
Петър Бояджиев - председател на създаденото през 1908 г. Музикално дружество Седянка през 1910 г. градът става домакин на Първия събор на хоровете от крайдунавските градове и това събитие по своето значение придобива национален характер. В дунавската градина се явяват хорове от Силистра, Русе, Тутракан и Видин. Прозвучава мощно изпълнение на сборен хор от 400 души. В журито са Добри Христов, Николай Ив. Николаев, Н. Абаджиев, Павел Щорс. 

Първенството е присъдено на русенци. Вторият събор се провежда след 56 годишна пауза - през 1966 година, когато е изграден посветеният на хоровата проява паметник. Участват 22 състава с над 1 400 участници от Силистра, Русе, Видин, Лом, Свищов, Никопол, Оряхово, Тутракан и Ново село, Видинско. Само двама души от първите съборяни доживяват втория събор: Ценка Арнаудова от Силистра и Димитър Сакакушев от Русе. Третият събор е през 1970 година с участието на 22 хорови състава и 1 500 хористи. До края на века съборът на хоровете има девет издания, които са празници на хоровото изкуство в България. От 1984 г. грандиозната певческа среща става международна. Тук участват хорови състави от Украйна, Румъния, Полша, Германия, Италия, Австрия и други. Междувременно съборат става известен и като проява на хористи от крайдунавските страни, т.е. участниците не са само от градове край р. Дунав.

На 1 септември 2020 г. се навършват 150 години на читалище Доростол Силистрасъздадено през 1870 година по инициатива на видния български просветен деец Сава Илиев Доброплодни, на когото в града има изграден паметник през 1969 г., а до закриването си през 2010 г. местният театър носеше неговото име. През годините силистренското читалище съществува под различни имена („Надежда“, „Трендафил”, „Родолюбие”, „Доростол”, „Доростол-1870”).

Благодарение на будни силистренски интелектуалци към читалището се разкриват читалня, неделно училище, кръжоци по художествено слово, литературен, музикално дружество, организират се вечерни курсове, беседи, създават се библиотека, театрална трупа, хоров състав. С дарения на заможни силистренци са предоставени самостоятелна сграда и оборудване, с богат книжен фонд. Към читалище „Доростол” се открива зала с библиотека, която прераства в обединена общоградска библиотека. През 1943 год. към читалище „Доростол“ с отделен бюджет преминава местният Исторически музей, притежаващ богати археологически сбирки, създаден като училищно мероприятие през 1898 г.

От 1959 г. читалището създава Детска музикална школа, в собствена сграда, поставят се основите на самодеен куклен театър (през 1981 г. става самостоятелна културна институция у, а в момента е куклен отдел към ДКТ Силистра - от 1997 г. насам), читалищната библиотека прераства в самостоятелна Универсална научна библиотека и се превръща в окръжен център за библиографска, краеведска и методическа дейност. Преди 60 г. Читалище „Доростол“ получава висока държавна награда - орден „Кирил и Методий“ (I степен) по случай 90-ата си годишнина и е обявено за „Образцово НЧ“.

През 1965 г. е основан Детски хор „Дунавски славеи“, който просъществува около 30 години. От 1966 год. към читалището е създаден Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ с основател хореографът Стоил Енчев и с диригент на народния хор Станьо Бенев. В момеинта към ансамбъла е създаденият през 1977 година Детски фолклорен аснамбъл „Добруджанче”, който на два пъти - 1986 и 1996 г. е сурвакал за Нова година държавния глава на България. Съставът е гостувал успешно в много страни, вкл. в Япония със своя пръв ръководител Иван Иванов.

През 2010г., в съответствие със ЗНЧ, е приет нов Устав и читалището се преименува в „Доростол-1870”. Понастоящем е организатор или партньор в организацията на различни културни събития: Събор на хоровете от крайдунавските градове; Фестивал на патриотичната песен „Песен за България” (тази година е на 27 февруари в Младежки дом Силистра - начало 17,30 ч.1 като преди това е откриването на Изложба, посветена на читалището за дейността му в миналото и днес) и др.







Няма коментари:

Публикуване на коментар