сряда, 19 февруари 2020 г.

Два проекта реализира ЦСОП Силистра



В Силистра е един от 28-те в страната Центрове за специална образователна подкрепа.
Това е държавна институция за обучение на деца от І до Х клас с проблеми в интелектуалното развитие и множество увреждания. Неговото начало е на 1.08.2017 г. след преобразуване на Градско помощно училище „Софроний Врачански“. В Центъра в момента се обучават 36 деца, обгрижвани от персонал с обща численост 16 души, вкл. учители, възпитатели и специалисти.

В момента пред приключване е работата по два проекта, финансирани от Министерство на образованието, което позволява обновление на базата с нови специализирани кабинети. Отделно със спонсорството на Ротари клуб Силистра на база на средства, събрани от предишен благотворителен бал, както и на лепта по частен път за „соларна стая“, е направено обновление по идея и с труда на екипа на директорката Сийка Минчева.

Отчитането на проектите ще стане на 2 април т.г. със специално т.нар. откриване. И след тях обаче остава проблемът с външния вид на сградата (публична държавна собственост) - паметник на културата, което определя особения й статут, изискващ специфични процедури при евентуално саниране.

Сборна певческа формация на Смесен хор „Седянка“ и на Вокална група „Интер“ – и двете формации са от състава на Народно читалище „Доростол“, бяха първите гости извън работещите в Центъра и родителите на децата, посетили ЦСОП в обновяемия му вид. Хористите се представиха с китка патриотични песни в деня на Левски – 19 февруари. Според възможностите си, децата също предложиха на гостите своя програма.

Обучението в ЦСОП Силистра е на база на съставени от Екип за подпомагане личностното развитие индивидуални програми, а целите са съобразно конкретните възможности и нужди на неговите възпитаници. Основавайки се на практическия опит и на съвременните знания за обучението и развитието на децата с увреждания, усилията на колектива са насочени към създаването на  среда, която да стимулира социалното, емоционалното и физическото развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар