петък, 18 януари 2019 г.

Езиковата гимназия в Силистра търси възпитаниците си по света и у нас

В едно от писмата си до Езикова гимназия първият носител на Совата нарича нашето училище „невероятно широка зелена улица”. Избираме тези негови думи като заглавие на новата ни рубрика, в която ще ви представяме носителите на статуетката и успелите ученици на гимназията. Ще ги питаме докъде са ги отвели техните зелени улици. И още - сбъднаха ли се техните зелени мечти? Пазят ли кът в дома си и в сърцето си за родния град и за ЕГ? Какво им е дала гимназията? Към какво от нея се връщат? Какво разказват на децата си за езикова гимназия порасналите момчета и момичета, които са тръгнали оттук? Тези и много още въпроси ще зададем на успелите ученици от ЕГ, които са нейни посланици по целия свят. И ще публикуваме отговорите им. 



Ето и първият от тях – Росен Русев - пръв носител на Совата . 

"Здравейте, скъпи приятели. Казвам се Росен Станчев Русев и бях випускник на Езиковата Гимназия в Силистра през 1990 г. Следвах физика в Софийския университет, след което направих аспирантура по теоретична физика в САЩ. От 16 години работя във финансовата индустрия и по-точно като “quant” в инвестиционна банка в Ню Йорк, където се занимавам с математическо и компютърно моделиране на енергийни опции и тяхното хеджиране.

Без никакво преувеличение, мога да твърдя, че годините в ЕГ бяха за мен най-важните, формиращи характера години. Езиковата програма и училището като цяло ми дадоха една стабилна платформа не само за практическо усвояване на човешки езици, в моя случай главно английски, и по-малко френски и руски, но също и положиха разбирането ми за неочакваните прилики между лингвистични и естествени науки. 

В езиците има поне толкова причинно-следствена логика, колкото и в закономерностите на природата. От своя страна естествените науки и особено физиката използват като главно изразно средство математиката, която до голяма степен е езикът на който общувам с физиката и използвам в настоящата ми работа. Дори в общуването си с компютъра използвам набор от изразни средства, известни като програмни езици, всеки с особена семантика, идиоми, граматически правила и изключения. 

За пръв път в ЕГ формирах интуицията си, че усвояването и използването на лингвистични умения е една дългосрочна инвестиция, която не само ще ми служи в практически ситуации, но ще ми открие нови интереси и даде нови възможности. Действително, уменията заложени в ЕГ за мен само са се множали и са ми били от полза навсякъде, от общуване с международни колеги до конструиране на математически модели, от програмиране на алгоритми за хеджиране до напоследък и финансово прогнозиране с изкуствен интелект. 

Ако звучи преувеличено, ще ви напомня, че доброто образование не идва с наливането, а с отварянето на бутилката, от която излиза освободеният дух. Това, за което съм благодарен на ЕГ е, че ме научи как да научавам новото, неизвестното и полезното. Помня, че навремето познати и роднини ме питаха доброжелателно, но и скептично: „Какво ще излезе от теб с този език?“ 

Аз също съм се питал, но съм благодарен на училището, на програмата и на учителите, че не оставиха място за съмнения. Това което получих от тях, дори неочаквано, беше именно отварянето на бутилката, с нея и на много далечни хоризонти. Тези неща ме заведоха от един континент в друг и от предишния век в следващия.

Това, което бих казал на настоящите ученици на Гимназията, а също и на учителите, е да вярват в себе си и да се целят високо. Да се гордеят от успехите си, но да не се възгордяват, да черпят от наследството на училището, но да не го изчерпват, а да го допълват със свой принос, да се съревновават, но да не ревнуват. Състезавайте се главно със себе си и във всяка ваша победа ще има само победители.

С най-топли поздрави и пожелания,
Росен

1 коментар:

  1. Много хубава инициатива! Има толкова разнородна информация днес, че истински добрите примери и ценности се губят. В тази връзка се радвам да прочета вдъхновяващите думи на човек, който има истински успехи и удовлетвореност за самия себе си, признание, но не и суета. Прекрасен ден на всички!

    ОтговорИзтриване