понеделник, 28 януари 2019 г.

Постфактум за референдума от преди...6 години


Фейсбук-профил Jordan Georgiev, 28 януари 2013 г.

Референдумът - добър или лош, мина. Иначе казано - стана, т.е. състоя се четвъртият референдум за 90 и повече години. При това 42 години по-късно след предишния. За пръв път не го предизвикаха управляващите, но за пръв път те и не победиха, каквото и да означава това. Както се казва, скромно, но тържествено, едни близо 22% от българските избиратели гласуваха в референдума за българската енергетика. 

С други думи - изиграха ролята си на граждани на Република България. Както и да се тълкува това на фона на сложното питане във въпроса. Да, вотът е политизиран, но наистина ли някой има съмнение, че става дума за политика в пълния смисъл на думата? Щом иде реч за енергетика...както и да го разбира драгият избирател. Не е сложно да си помисли човек, че БСП предизвика референдума, за да си преброи редиците и да влезе в дневния ред на обществото. Включително и чрез медиите, чийто "вот" отдавна е контролиран, както е известно. "Парата прави борбата", да припомним една борческа максима от преди 30-40 години. Тогава всъщност ставаше дума за "храната", но кой помни тази "подробност от пейзажа" на соцвремето, когато "борбата" беше национален спорт? 


На практика референдумът отговори на няколко въпроса. Най-важният от тях е, че политиците не пропускат "държавната субсидия", за да го ползват за собствена употреба. Иначе недоволните ни убеждават, че струва 20 млн. лв. Има-няма по 7 лева еднократно на пенсионер към мизерните пенсии. Вероятно ще свършат работа и за n-брой детски градини в София и Варна, които не достигат в т.нар. български мегаполиси. Тях кой ги създаде? Политическият елит от последните 20 години, за когото периферията няма значение, щом има своите интереси, различни от тези в столицата. 

Истината е многопосочна: с проведения референдум демокрацията в България се състоя. Друг е въпросът, че в него участваха предимно представителите на т.нар. трета възраст и на т.нар. партии на прехода, с малки изключения. Впрочем, хубаво е, че за пръв път в графата "пас" останаха избирателите от групата на "голямо етническо малцинство" и на т.нар. маргинализирани групи, към които никой не се обърна, разбирай, не осъществи платен или заплашителен вот с тяхно участие. Възможно е да е и въпрос на тактика, за да се премерят силите на управляващите от ГЕРБ и на основната опозиция - БСП. 

Ще сгрешат фатално обаче ръководствата им, ако решат, че резултатите отразяват отношението към самите тях. При положение, че задачата в референдума бе с гласуване "Да" и "Не". Ясно и категорично. Опцията "въздържам се" е в няколко плана, вкл. и с предпочитения от управляващите, за да стане ясно, че се влиза в алтернативата "оти ги ручаме жабетата". Накратко: що управляваме, като нямаме ясна, последователна и категорична позиция по такъв важен въпрос. При това с обтекаема цена от 4 до 11 млрда евро, ако се вярва на основните говорители на "двете страни". Впрочем, техни главни говорители бяха преди всичко политици, а не експерти. 

И така: референдихме в новия век. Няколко века след швейцарците, ако и да сме уж Швейцария на Балканите, макар и по прогнози от 19-ия век. Взехме си "петте пари", демек осъществихме си вота. Който гласувал - гласувал, да му е честито гражданското поведение. Макар да подозирам, че голяма част от гласуващите да са били участници и в референдума през 1946 г., когато сме избрали републиката пред царството, както и през 1971 г., за да утвърдим т.нар. Живковска конституция. Т.е., приели сме, че комунизмът е победил окончателно и безвъзвратно. Всъщност, за само още по-малко от 20 години, за да избухне демокрацията, чийто мандат не е изчислен във времето и пространството. Какво му плащаш? 

Сега решихме нещо, което всяко Народно събрание на Република България ще го сметне във вид, който смята, че го устройва. Разбира се, с ясното съзнание, че подпечатва с черен печат следващия си мандат. Народът може да е беден, унижен и все повече неук, но доказа през последните две десетилетия, че е прав дори, когато греши. Иначе нямаше да позволи на ОДС, НДСВ, "тройната коалиция" и ГЕРБ да си прави експерименти с търпението и надеждите му за по-добър живот. Но иначе как щеше да се убеди, че " и ножът, и хлябът е в него". И че "министър" на латински не означава нищо друго освен "слуга", когото назначаваш, за да работи в твоя полза.

Нека да е референдум. Днес за ядрената енергетика. Утре по по-малко важни въпроси, но от които зависи нашето битие. Защото "Глас народен - глас Божи"! Пък на когото не му харесва - да си намери друг народ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар