понеделник, 16 април 2018 г.

Бъдещи студенти от Силистренско писаха съчинения за българската "св. троица": хляб, сол и вино



В аулата на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий” бе проведена 12-ата Областна ученическа литературна конференция „Велико Търново 2018” под патронажа на проф. д-р Радослав Радев, с участието на 65 ученици от 11 и 12 клас. Над 40 ученици от тях – от средни училища в Силистра, Тутракан, Дулово, Главиница и Окорш, успяха лично да представят есетата и разказите си на тема „Естетика на храната и храненето в българската литература и култура”.

Конференцията е проява на Университета в старопрестолнината с подкрепата на Филологическия факултет, както на РУО на МОН Силистра и на учителите по литература в съответните училища. Неговият декан проф. д-р Ценка Иванова за поредна година участва в тържеството по раздаването на грамотите и удостоверенията. По традиция на най-добре представителите се абитуриенти бе предложено да се запишат срещу оценките си в някоя от специалностите в учебното заведение, което тази година навършва 55 г.

В представените съчинения, по които авторите им, техните преподаватели и проф. Радев са работили месеци наред, за да придобият окончателен вид се оглежда светата българска света троица „хляб, сол и вино” като символи, практика в бита и философия.





Благодарение на разработките, тийнейджърите научиха много неща, някои от които са полезни и днес в съвремието ни, защото са наследство от миналото, есенцията на които е заключението: „Не е важно какво има на масата, а какво има в душата”. С продължението: „Трябва да изразяваме радост в отношението си към трапезата, за която за съжаление нямаме думи, а сме наследили от дедите си непреходни словесни формули - добре е да си ги спомним и да ги използваме, за да ги пренесем във времето”.

Така с настроение и поуки завърши една „вкусна” литературна конференция  на младите добруджанци, нахъсали се във Велико Търново с пролетната омая на „Света гора”, „Царевец”” и „Трапезица”. „Завърши едно приключение и предизвикателство с представяне на текстове по най-добрия начин”, заяви за финал Ваня Игнатова от РУО на МОН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар