вторник, 3 април 2018 г.

Проект превръща силистренския самолет в „социално пространство” за млади хора


Сдружение с нестопанска цел „Гражданско единство” Силистра реализира проекта „До Самолета _ Място” с партньорството на Община Силистра, както и на представители на бизнес. Проектът е разработен и подаден по инициатива на младите доброволци от Младежка банка Силистра и на живеещите в квартала, наричан неформално „Самолета“ (намира се до брега на р. Дунав и до граничната бразда с Румъния).

От 21 май до 6 юли ще се премине през три  етапа за реализиране на проекта по правилата на финансиращите организации – Сдружение „BG Бъди активен (НПО, работещо за подобряване на условията за масов спорт в България, както и за повишаване осведомеността за индивидуалните и социалните ползи от физическата активност и спорта за здраве) и Фондацията на Кока. В периода 21-23 май ще могат да се правят предложения по визията на „Мястото” от всички възрастови групи и заинтересовани страни.

Проектът предоставя възможност на територията на 10 населени места в България да бъде изградено социално пространство, което да е привлекателно за младите хора. Активното въвличане на младите хора в създаването на социално пространство, чрез процеса на Placemaking, би им дало възможност за изява на техните таланти, способности и силни страни. И би предоставило алтернатива на различните пороци, по които се увличат младежите. Участието на гражданите в изграждането, от своя страна, ще осигури устойчивост и отговорност за неговото опазване и поддръжка. 

В допълнение припомняме от Сайта на в. "24 часа": Истински пътнически самолет повече от 30 години стои приземен до река Дунав (току до границата с Румъния). Дълго време машината е била учебна база за децата от Силистра, но преди 14 години парите за поддръжката й свършват. Днес самолетът все още е там, но сам и неизползван. Хората от квартала не искат тази грозна и тъжна гледка и търсят начин районът да бъде облагороден, а самолетът - ремонтиран и превърнат в сцена за таланти. 

Планират поставянето на уреди за стрийт фитнес, за детска площадка, за отдих. По-младите си представят как стълбата към самолета може да се превърне в импровизирана сцена за таланти. Нов живот на самолета може да бъде даден и като бъде изрисуван с графити от млади художници. От местния бизнес са обещали и безвъзмездна помощ, а хората от квартала – доброволен труд. 

В далечната 1986 година от гражданската авиация подарили самолета на местната власт. Напълно оборудван той се оказал добър вариант за запълване свободното време на учениците. Имало е работещи компютри за занимания на децата и оборудвана кабина, в която да усетят учениците какво е да бъдеш пилот на самолет. Предоставен е бил на тогавашния Център за научно и техническо творчество, парите обаче започват да не стигат и дейността на авиоцентъра е прекратена. 

С годините мястото запустява, самолетът ръждясва. За да бъде въведен в експлоатация е нужно да бъдат ремонтирани електрическата инсталация и климатизацията, както и да отговаря на всички изисквания за пожарна безопасност. Всеки ден живущите в района преминават покрай него и си спомнят, че някога там е имало живот. Мнозина са израснали и все още живеят в този квартал. За тях гледката е грозна и тъжна. Искат да променят нещата и се опасяват, да не дойде ден, който самолетът ще бъде нарязан за старо желязо. 

След запитване до Общината става ясно, че на този етап няма пари за обновление на самолета и зоната около него. Но пък липсата на финансиране не е в състояние да спре хората. Група ентусиасти вече са направили проектно предложение и очакват да получат отговор за финансиране, с което на първо време да облагородят градинката. 

ВЕРСИНАЖ: Наблизо са и съоръженията на метеостанцията. Преди години имаше и още едно атрактивно предложение с практико-приложна цел: вътрешността на самолета да бъде показвана на децата, за да знаят как изглежда той, макар и да става дума за антика. Да влизат също в пилотската кабина и да почувстват виртуално досега с височината, както и да има други видове занимания. Тогава идеята обаче не бе приета от общината и не бе работено по нейното осъществяване. Вървеше приказка, че ТУ-то става и за заведение, но и тази щуротийска идея не намери реализация.






Няма коментари:

Публикуване на коментар