сряда, 2 ноември 2016 г.

Интернет платформата iskrata.bg става пресечна точка на читалищната дейност


В навечерието на Деня на будителите, еМисия България ви разказва за нова инициатива, чиято идея е да запази, развие и утвърди културната и просветна роля на българските читалища чрез интернет платформа.
„Идеята се зароди спонтанно. Когато учредихме читалище „Иван Вазов” през 2014 г., установихме, че в интернет няма единно пространство, което събира информация за всички действащи читалища”, разказа Орлин Денков, който е председател на читалище „Иван Вазов” в столичния квартал „Хаджи Димитър”.
„Решихме да създадем  ”, подчерта той и допълни, че идеята е платформата да бъде връзка между традиционното и модерното.
По думите му тя наподобява функционалността на социална мрежа, като всяко читалище може да публикува информация за активностите си.
„Може да бъде полезна както за потребителите, така и за читалищните дейци. Идеята е да показваме всичко, което се случва в читалището”, каза още Орлин Денков.
Около 3600 са читалищата според регистрите на Министерството на културата, но тази бройка не е точна, тъй като читалищата сами, на доброволен принцип, се включват в регистъра. Колко реално действат ще може скоро да се разбере чрез новата платформа, смята още Денков.
Той обясни още, че читалищата са самостоятелни организации, които са изцяло резултат на гражданската инициатива и работят на доброволен принцип.
Денков бе категоричен, че читалищната дейност не е изчезнала и открои като най-големият проблем на читалищата остарялото разбиране за читалищната дейност.
Video Player
00:00
16:42




Няма коментари:

Публикуване на коментар